instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Za Havu Fatušić bol ne prolazi: Vidjela sam sina na krevetu, imao je samo jednu kap krvi na obrazu

Za Havu Fatušić bol ne prolazi: Vidjela sam sina na krevetu, imao je samo jednu kap krvi na obrazu

Porodice ubijenih na tuzlanskoj Kapiji od ranog jutra pristižu na Aleju mladosti na Slanoj Banji. Tamo počiva 51 žrtva masakra koji se u centru Tuzle dogodio 25. maja 1995. godine, a među njima je i Muris Fatušić, koji je imao samo 15 godina kada je ubijen.

– Popili smo zajedno kafu, on se sredio i krenuo u školu. Ispratila sam ga iz kuće poljubila ga i on je mene. Obećao je da će doći poslije škole u baštu da mi pomogne i da neće ići u grad – sjeća se Murisova majka, Hava Fatušić.

Međutim, komšija ga je pozvao i Muris se predomislio, otišao je u grad i nikada se nije vratio kući. Nakon što je čula da je pala granata za Havu su počeli dramatični sati.

– Krenula sam u grad i srela sam jednog mladog komšiju. Pitala sam gdje je granata pala i te će mi riječi ostati do momenta kad budem umirala, rekao mi je “na Kapiju majko, u centar srca”. Vratila sam se kući i kucala u prozor muževom bratu, jer mi je muž bio na ratištu, rekla sam mu “Muris je poginuo”, isto kao da sam znala sigurno – priča Hava Fatušić.

Muris Fatušić je u eksploziji granate ostao bez šake i bio je ranjen u but, a preminuo je na prijemu Klinike za ortopediju. Njegova majka u noći 25. na 26. maj nije ga uspjela naći u bolnici na Gradini.

– Preplakala sam cijelu noć, ujutro sam ponovo došla na patologiju. Pustili su me da uđem, pogledala sam mrtvu djecu, u krvi, bez dijelova tijela. Vidjela sam sina na krevetu, imao je samo jednu kap krvi na obrazu, kao ben. Kad sam ga otkrila vidjela sam da nema šaku i ranu na desnom butu. Tu sam se s njim oprostila – priča Hava Fatušić.

Na Kapiji je ubijen i Rusmir Ponjavić koji je imao samo 21 godinu. Njegov otac Faruk kaže da roditelje boli to što osuđeni zločinac nije u zatvoru, kao i mnogi drugi koji su odgovorni.

– Kada izgubite dijete više niste isti čovjek. Bol je stalno prisutan u duši i u glavi. Naviru sjećanja. Legneš s mišlju na dijete. Posebno je teško u ovakvim situacijama, kada se odaje počast ubijenoj djeci, kada su rođendani. Sjećam se kada sam ga vodio u obdanište, upis u školu, na fakultet… – sjeća se Faruk Ponjavić.

Rusmir je igrao odbojku u “Jedinstvu” i 25. maja je trebao imati trening u 20 sati.

– Trening je otkazan i sa trojicom drugova otišao je na Kapiju. On i još jedan drug su poginuli, a dvojica su teško ranjena – navodi Faruk Ponjavić.

Podsjećamo, nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske Novak Đukić, pred Sudom Bosne i Hercegovine za zločin na Kapiji osuđen je na 20 godina zatvora, jer je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli. Đukić je prije odlaska na izvršenje kazne pobjegao u Srbiju, gdje i danas slobodno živi, jer ima srbijansko državljanstvo.

KOMENTARI