instant fap

Za prvih devet mjeseci ove godine u FBiH ukradena 864 motorna vozila

Za prvih devet mjeseci ove godine u FBiH ukradena 864 motorna vozila

Prema zvaničnim podacima Federalne uprave policije (FUP), od januara do septembra 2015. godine na području FBiH ukradena su 864 motorna vozila, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 5,2 posto.

Za izvršenje ovih djela prijavljene su 72 osobe, od čega su četiri maloljetnika, a razjašnjeno je 39 djela. Najviše ukradenih automobila u ovom periodu je u Kantonu Sarajevo i to 570 ili 66,12 posto, a zatim slijede Tuzlanski kanton sa 97 i Srednjobosanski sa 82 otuđenja motornih vozila.

Iako je zabilježeno smanjenje broja krivičnih djela krađe motornih vozila u odnosu na prošlu godinu, ono što zabrinjava je procenat uspješno riješenih slučajeva.

Iz FUP-a ističu kako kontinuirano rade na analizi i rješavanju ovih krivičnih djela.

“Službenici ove Uprave kontinuirano rade na prikupljanju saznanja u vezi s krivičnim djelom krađe motornih vozila, te u saradnji sa nadležnim tužilaštvima provode potrebne mjere i radnje”, kratko su prokomentarisali za Klix.ba iz FUP-a.

U 2015. godini najviše krađa motornih vozila je zabilježeno u mjesecu julu, ukupno 126 na području FBiH.

Kada je riječ o markama automobila, na meti kradljivaca najčešće su automobili marke Volkswagen, kojih je za prvih devet mjeseci 2015. godine ukradeno 491. Zatim slijede automobili marke BWV, Audi, Škoda, Mercedes i drugi.

Kradljivci automobila su najviše aktivni u periodu od 22 do 24 sata, zatim od ponoći do 2 sata, i od 2 do 4 sata ujutro.

KOMENTARI