instant fap
Naslovnicainmedia danas

Za savršen zimski izlet ne morate van granica BiH

Za savršen zimski izlet ne morate van granica BiH

Bosna i Hercegovina je zemlja prepuna neotkrivenih mjesta koja tek čekaju da zaronimo u njihove predjele.

Iako zima važi za uspavano doba godine, ona krije brojne prednosti te je zaista šteta provesti je u kući samo jer ona nije naše omiljeno godišnje doba.

Bez obzira jeste li ljubitelj zimskih sportova i skijanja, prirode ili upoznavanja s dijelovima historije naše zemlje, jedna od destinacija koje nam je Robert preporučio je Kozara.

Iako spada u manje planine, Kozara koju nazivaju i “Krajiškom ljepoticom”, zbog svoje pitomosti, historijskog značaja i jedinstvene prirode, spada u jedno od omiljenih mjesta za posjetiti, a ne treba vas začuditi ni ako tamo sretne neke “šumske prijatelje” – jelene, zečeve, kune, jarebice, i druge životinje.

Ljeti se na Kozari, čak i tokom najvećih vrućina, zadržava svježina zraka. U jesen se pretvara u šumski kaleidoskop, dok joj zima daje posebnu raskoš te ona postaje odredište mnogih ljubitelja skijanja.

Zanimljivo je da skijanje kao sport na Kozari datira još iz perioda između dva svjetska rata, a osim uživanja u stazama, Spomeniku Slobode i muzeja koje možete obići, relativno blizu su i Banja Luka i Prijedor.

Vlašić 

Jedno od mjesta na Robertovoj listi je i planina Vlašić za koju često znaju reći da je idealna za posjetu “ako niste ljubitelj zime”, i to baš kako biste je uspjeli zavoljeti. Vlašić je jedno od mjesta koje odiše toplinom i gostoprimstvom, a idealan je i za početnike u skijanju i snowboardingu.

Također, jedna od najboljih stvari tamo je što možete dikretno degustirati i jedan od najpoznatijih autohtonih bh. sireva, a to je Travnički (Vlašički) ovčji sir. Prizori noću na planini su veličanstveni.

“Apsolutno preporučujem odlazak na Vlašić. Dostupan je svima, a mnogo je stvari koje vam nudi i koje tamo možete raditi. Hrana je super, a opet u blizini je Travnik i može se napraviti jedna zaista sjajna tura – otići na ćevape, obići Stari grad te kombinovati historiju i prirodu u jednom”, savjetuje nam Robert.

KOMENTARI