instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

ZA VIKEND POGINULO 10 OSOBA: Zašto konstantno raste broj saobraćajnih nesreća u BiH!?

ZA VIKEND POGINULO 10 OSOBA: Zašto konstantno raste broj saobraćajnih nesreća u BiH!?

Čak deset osoba je izgubilo život u saobraćajnim nesrećama na bh putevima samo ovog posljednjeg vikenda. Crni scenario počeo je u subotu, 26. augusta, kada je u mjestu Kaoci kod Srpca poginuo motociklista. Istog dana u Kostajnici kod Doboja smrtno stradala jedna osoba, dok su ronioci u rijeci Savi iz koje su izvukli Golf pet u kojem je bilo tijelo sedamdesetdevetogodišnjaka iz Brčkog. Kasno u noći sa subote na nedjelju sa 26. na 27. august, u teškoj saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu M-17 Žepče – Maglaj, poginula je jedna osoba.

A u nedjelju, 27. augusta, tragedija je zabilježena kod Brčkog i tom prilikom su poginule dvije osobe, dok su četiri osobe poginule u saobraćajnoj nesreći kod Prnjavora.

Nažalost, broj saobraćajnih nesreća, konstantno raste u BiH.

Potvrđuje to i statistika BIHAMK-a.

Tako je u prošloj godini broj saobraćanih nesreća veći za 1.083 nego 2021. godine!

Zabrinjavajući podaci dodatno dobijaju na težini ako se zna da je skoro četvrtina tih nezgoda imala za posljedicu povrede ili smrt učesnika u saobraćaju. Nadalje, tokom 2022. ie povećan i broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim/povrijeđenim licima za 299!

Kada se uzme prosjek znači da se svakog dana desi 85 saobraćajnih nesreća u BiH, od toga blizu 20 saobraćajnih nezgoda sa poginulim/povrijeđenim osobama.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka Milenko Jaćimović kaže da se iz ovih podataka jasno vidi da i pored brojnih izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaju u Bosni i Hercegovini nije došlo do poboljšanja stanja bezbednosti u saobraćaju.

Razlog tome je, kaže, jer je fokus izmena bio na stalnom povećanju kaznenih odrebi i represivnih mera, a očito da to nije dovelo do poboljšanja stanja u saobraćaju.

“Nauka treba da ponudi rešenja kako smanjiti broj vozača koji sjedaju za volan pod dejstvom alkogola ili opijata. Kako smanjiti broj vozača koji ne poštuju ograničenja brzine kretanja na putevima. Zemlje EU koje su najbezbednije u saobraćju su uvele moderne tehnologije da onemoguće vozača da čini ove prekršaje. Limitatori brzine koji se ugrađuju u vozila ili senzori koji detektuju prisutvo alkohola kod vozača I onemogućaja startovanje vozila su samo neka od rješenja.”, jasan je Jaćimović.

Neophodno je, dodaje, podići i preventivu na značajniji nivo i finansirati kampanje kojima će se uticati na svijest vozača, ali I povećati nivo izgradnje autoputeva čime se značajno smanjuje broj stradanja vozača u saobraćaju.

Mirzeta Sarajlića, saobraćajni inžinjer i sudskog vještaka za saobraćaj skreće pažnju na jedan od  najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća u BiH, a to je nedostatak saobraćajne kulture u smislu nepoštivanja saobraćajnih propisa: “Moram istaći da veliki broj učesnika u saobraćaju zaista cijeni i poštuje saobraćajne propise i pravila međutim imamo i onih koji krše saobraćajna pravila i propise i tako uzrokuju saobraćajne nezgode koje često završe sa teškim posljedicama. Takođe,  primijećeno je da veliki broj saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama imaju za učesnike mlade vozače što nam govori da proces osposobljavanja kandidata za upravljanje motornim vozilom trebamo dodatno poboljšati posebno kada je u pitanju dio obuke koji se odnosi na teorijsko poznavanje saobraćajnih propisa, dakle nije dovoljno proći samo praktičnu obuku nego je potrebno i pored polaganja testova saslušati kompletnu teorijsku obuku prema definisanim planovima i programima što je rijedak slučaj danas. Upravo ta obuka ima za cilj apostrofirati odgovornost budućih vozača i uputiti ih na solidarnost prilikom učešća u saobraćaju prema drugim”, ističe za BUKU Sarajlić.

Kao rješenja za smanjenje broja saobraćanih nesreća pored inetezivnije gradnnje autoputeva i brzih puteva, Sarajlić vidi i osnivanje agencije za bezbjednost saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini po ugledu na sve zemlje regije, a čiji bi zadatak bio da iznalazi rješenja za poboljšanjem saobraćajne sigurnosti na cjelokupnoj mreži saobraćajnica u našoj zemlji. 

Kao rješenje za smanjenje saobraćajnih nesreća u gradskim sredinama, predlaže smanjenje korištenja automobile: “Potrebno je demotivisati korištenje automobila za zadovoljenje dnevnih migracija stanovništva kako bi se izbjegli njihovi konflikti sa osjetljivim kategorijama učesnika u saobraćaju kao što su pješaci i biciklisti i putnici u javnom prevozu”. 

Naše sagovornike smo na kraju razgovora pitali i koje bi puteve u BiH okarakterisali kao najopasnije.

Sarajlić ističe da su to sve magistralne saobraćanice, kojih imamo najviše i koje su građene decenijama unazad, te su samim tim prilagođene standardima tog doba.

Jaćimović je istog mišljenja stim da je kao najopasnije izdvojio magistralni put Vršani – Bijeljina i Klašnice – Prnjavor, kao i puteve Karanovac – Crna Rijeka, Banja Luka – Gradiška i Banja Luka – Prijedor.

KOMENTARI