instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Za vikend temperature i do 34 stepena

Za vikend temperature i do 34 stepena

Period iznadprosječnih temperatura počinje od danas. Za vikend će na jugu zemlje, i oko Zenice, temperature porasti i do 34 stepena, kaže Nedim Sladić, bh. lovac na oluje.

Tako visoke temperature zadržat će se tek nakratko. Od sljedeće sedmice temperature će svakim danom padati i za dva do tri stepena no i dalje će ostati toplo vrijeme.

”Nakon ugodnije prve dvije dekade mjeseca, treća ipak ima tendenciju sve toplijeg i toplijeg vremena. To je praktično i znak da se atmosfera iz proljetnog mijenja u ljetni režim vremena.

Već danas će se sa zapada zemlje približavati i uspostavljati greben anticiklone koji će večeras stvoriti svoj centar iznad Balkana i koji će na tom području biti dominantan sve do nedjelje poslijepodne.

U takvim okolnostima već od danas možemo očekivati sve više sunčanih perioda, no zbog još uvijek rubnog cirkuliranja vrlo oslabljene i na sinoptičkim kartama gotovo pa i neprimjetne fronte, najistočni dijelovi i ponegdje lokalno u centralnom zemlje moguć je kratkotrajan pljusak kiše” – kaže Sladić.

Sutra i u subotu pretežno vedro i vrlo toplo, a nerijetko bit će i vruće, tako da će dan biti primjeren za boravak na otvorenom, odlazak na planinu, more ili jednostavno za roštilj.

”Jutarnje vrijednosti već od petka će biti iznad 10 stepeni, a njihov raspon će biti od 11 do 16, na jugu od 17 do 21 stepen. Najviše dnevne u rasponu od 27 do 32 stepena, a u subotu te vrijednosti će se kretati od 13 do 20, a najviše dnevne od 28 pa sve do 34 stepena na jugu zemlje i oko Zenice.

Potom, u nedjelju vrijeme i dalje pretežno sunčano, ali na krajnjem zapadu i sjeverozapadu zemlje zbog približavanja nove oslabljene fronte, u kasnim poslijepodnevnim satima mogući su kratkotrajni lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Ova nova oslabljena fronte u većem dijelu zemlje bit će izražena tek krajem utorka.

Ponedjeljak i utorak nose pretežno vedro, ali i sve nestabilnije vrijeme, izraženije krajem utorka kada se očekuju pljuskovi, grmljavina, a nisu isključena ni lokalna slabija grmljavinska nevremena.

Bit će i svježije u odnosu na vikend, a to će biti uvertira u prosječnu sedmicu ispred nas kada će se temperature kretati većinom od 22 do 28 stpeni, a za vrijeme pljuskova temperature većinom ispod 17 stepeni” – kaže Sladić.

KOMENTARI