instant fap
NaslovnicaMagazin

Za vrijeme provedeno na društvenim mrežama možete pročitati 200 knjiga godišnje

Za vrijeme provedeno na društvenim mrežama možete pročitati 200 knjiga godišnje

Kada su jednom upitali američkog biznis maga Warrena Buffetta u čemu je tajna njegovog uspjeha, on je rekao kako je to čitanje knjiga, a prema novim istraživanjima, prosječan čovjek za vrijeme provedeno na društvenim mrežama može pročitati 200 knjiga godišnje.”Čitajte 500 stranica svaki dan. Tako funkcioniše znanje. Izgrađuje se, kao složena kamata. Svi vi to možete uradite, ali garantujem da neće mnogi od vas…”, riječi su Buffetta.

I dok za mnoge zvuči neostvarivo pročitati 500 stranica dnevno ili 200 knjiga godišnje, to je zaista moguće i vrlo je jednostavno.

Kako kažu istraživači putem Quartza, digitalnog izdanja vijesti posvećenog zanimljivim i važnim pričama, za sve je potrebna matematika.

Naime, prosječan čovjek pročita između 200 do 400 riječi u minuti. Jedna obična knjiga ima oko 50.000 riječi. To znači kako 200 knjiga ima otprilike deset miliona riječi koje se mogu pročitati za 25.000 minuta, što je 417 sati. Dakle, da biste pročitali 200 knjiga godišnje, potrebno je da provedete samo 417 sati čitajući.

S druge strane, ljudi u prosjeku provode 608 sati godišnje na društvenim mrežama te 1.642 sata gledajući televiziju. Kako kažu na Quartzu, to je 2.250 sati potrošenih na beznačajne stvari. Kada biste sve ovo vrijeme proveli čitajući knjige, mogli biste pročitati više od 1.000 knjiga godišnje.

Istraživači podsjećaju i na ogromne benefite čitanja knjiga koje povoljno utječu na razvoj mozga, oslobađaju od stresa te potiču maštu i kreativnost. Dok informacije s društvenih mreža brzo zaboravljamo i prelazimo s jedne na drugu, čitajući knjige s vremenom počinjemo bolje pamtiti i lakše zadržavati informacije.

“Jednog dana sam pročitao knjigu i cijeli moj život se promijenio”, kazao je turski književnik i nobelovac Orhan Pamuk.

KOMENTARI