instant fap
NaslovnicaBiH

Zabrinjavajući podaci: Djevojčice u BiH već s 12 godina postaju majke

Zabrinjavajući podaci: Djevojčice u BiH već s 12 godina postaju majke

Među porodiljama u Republici Srpskoj nisu rijetke ni učenice osnovnih škola, a svake godine na porodiljskim stolovima završavaju sve mlađe djevojčice.

Tako je najmlađa majka prošle imala tek 14, dok su u protekle dvije godine djevojčice koje su na svijet donijele djecu imale 15, odnosno 16 godina.

Najmlađa majka ove godine je maloljetnica iz Prnjavora koja ima samo 12 godina, a koja treba da se porodi negdje u novembru. U slučaju da, ipak, odluči da ne rodi, pridružit će se desetinama djevojčica, mlađim od 18 godina, koje godišnje završe na abortusu.

Kako ljekari kažu, većina maloljetničkih trudnoća završi prekidom, najčešće u nekoj privatnoj ordinacija i bez znanja roditelja, piše Blic.rs..

Trudnoća kod maloljetnih osoba spada u visokorizične trudnoće, a abortus u toj dobi može da dovede do komplikacija kao što je trajni sterilitet ili smrt.

Da su maloljetničke trudnoće u velikom procentu neželjene i neplanirane pokazuje i iskustvo specijaliste ginekologije i akušerstva Univerzitetskog kliničkog centra RS Vladimira Perendije.

“Djevojčice uglavnom saznaju da su drugom stanju u periodu do deset nedjelja trudnoće, kada se trudnoća može zakonski prekinuti. S obzirom na to da one uglavnom kriju trudnoću, maloljetnice se za prekid trudnoće javljaju najčešće u 13. ili 14. nedjelji, kada o tome odlučuje komisija za prekid trudnoće”, objašnjava Perendija.

Nije poznato koliko djevojčica odluči da abortira, jer kako ljekari navode, najveći broj trudnoća završi namjernim prekidom u ustanovama koje nikad nisu prijavile abortus.

Perendija dodaje da je veliki problem i uzrok svega to što maloljetnice uopšte nisu upoznate sa osnovnim principima reproduktivnog zdravlja.

Seks je tabu tema

Psiholozi upozoravaju da su maloljetničke trudnoće i abortusi sve veći problem za cijelo društvo.

“Odgovornost je na roditeljima, ali i na školama, te društvu u cjelini. Kod nas je priča o seksu tabu tema, pa o tome uglavnom ćutimo. A djeci treba podrška, odnosno neko ko će da ih na pravi način provede kroz period adolescencije. Nažalost, oni tu podršku najčešće nemaju. S druge strane, kada imate otvorenu komunikacuju dijete će tražiti pomoć”, kaže psiholog Dubravka Vujnović-Božić.

Utješne statistike

Kada su u pitanju maloljetničke trudnoće, nema značajnijih razlika među entitetima u BiH, svjedoče zvanične statistike, a utješno je što broj maloljetnih majki posljednjih godina konstantno opada.

U BiH je 2011. godine 276 djevojčica mlađih od 18 godina rodilo bebe, dvije godine kasnije taj je broj neznatno smanjen, pa je evidentirana 271 maloljetna majka, a 2014. je taj broj iznosio 226.

U 2015. godini 176 maloljetnica je rodilo dijete, a među mladim majkama su bile i 3 djevojčice od 14 godina.

KOMENTARI