instant fap
Naslovnicainmedia danas

Započela izgradnja ferate i visećeg mosta na Muležu

Započela izgradnja ferate i visećeg mosta na Muležu

Radovi na izgradnji ferate i visećeg željeznog mosta na planini Mulež, na lokalitetu Divičanska vrata, desetak kilometara od Sanskog Mosta, odvijaju se ovih dana, a izvode ih poznati bh. alpinisti, otac i sin, Edin i Irijan Durmo.

Riječ je o veoma zahtjevnim poslovima koji se odvijaju na stijeni visokoj preko 100 metara koju će uskoro ukrasiti elementi prve ferate na ovdašnjim planinama.

Inače, ferata ili “željezni put” je popularna planinarska infrastruktura na stjenovitim liticama, čine je čelični nogostupi, klinovi i sajle utisnuti u stijene, te se savladava uz korištenje specijalne osiguravajuće planinarske opreme.

“Najvažniji posao koji trenutno obavljamo jeste čišćenje stijene kako bi posjetioci buduće ferate bili potpuno bezbjedni. To podrazumijeva obaranje nesigurnih blokova, busenja i kamenja kako bi se elementi mogli ugraditi i biti sigurni”, istakao je Durmo.

Prema njegovim riječima, radovi na ferati bi mogli potrajati četiri ili pet dana, a nakon toga pristupiće se izgradnji visećeg željeznog mosta koji će premostiti ponor između dvije stijene na visini od preko 100 metara. “Ovo će biti veliki doprinos turističkim potencijalima ovoga kraja, jer će zasigurno veliki broj alpinista, planinara i ljubitelja adrenalina poželiti da posjete ove sadržaje, odakle se pruža veličanstven pogled na kanjon i dolinu rijeke Sane”, kazao je Durmo.

Inače, radi se o projektu vrijednom 30.000 maraka, a finansira se sredstvima iz budžeta općine Sanski Most, preko Turističke zajednice, dok je nosilac svih aktivnosti Sportsko-planinarsko društvo “Mulež”. Predsjednik ovog društva Samir Šadić kaže kako je u ovome trenutku, pored aktuelnog projekta, za njih prioritet završetak planinarskog doma, gdje su u toku završni unutrašnji radovi.

“Naš planinarski dom biće polazna osnova za dalji razvoj planinarstva na ovim prostorima, jer ćemo biti u mogućnosti da ugostimo brojne planinare, ali i rekreativce i zaljubljenike u prirodu. Želimo da promovišemo zdrav život i da Mulež pretvorimo u mjesto gdje će vrijeme provoditi naši građani, porodice s djecom, pa nam je u planu i realizacija sadržaja za najmlađe, kao što su adrenalinski parkovi i slično”, istakao je Šadić.

Sportsko planinarsko društvo “Mulež” osnovano je prije 13 godina i danas okuplja više od 80 članova, te promoviše planinarstvo i prirodne ljepote naših krajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine. 

KOMENTARI