instant fap
NaslovnicaVijestiMagazin

Zaspala prije pet godina i od tada se rijetko budi

Zaspala prije pet godina i od tada se rijetko budi

Prije pet godina, Beth Goodier započela je školovanje za psihologa i pripremala feštu za svoj 17. rođendan. Bila je lijepa, uspješna, s mnoštvom prijatelja i planova za budućnost. Onda je jednoga dana zadrijemala – i nije se probudila sljedećih šest mjeseci.

Danas su joj 22 godine i zna da mora živjeti s rijetkim Kleine-Levin sindromom, koji oboljele, najčešće upravo teenagere, godinama veže za krevet. Prema riječima Bethine majke, u posljednjih 5 godina ova je mlada djevojka spavala 75 posto vremena. U dugačkim fazama sna iz kreveta ustaje samo kako bi pojela minimalnu količinu hrane i obavila nuždu, no i to u stanju svojevrsnog transa, dok nije posve svjesna svoje okoline.

beth-goodier1

U fazama kada je budna Beth se bori nadoknaditi propušteno.

“Kada spava, sve što mogu jest mjesecima čekati. Ne postoje lijekovi niti bilo šta što možete učiniti kako bi se probudila. To je poput dana i noći – u nekom trenutku otvorit će oči i onda kreće utrka s vremenom… Jako se trudi u fazama budnosti stići svoje vršnjake. No obje znamo da će se u nekom trenutku opet ugasiti”, kaže Bethina očajna majka Janine.

U početku je, kaže, mislila da je u pitanju samo teenagerska lijenost, no jednoga dana svoju kćerka nije mogla probuditi ni na koji način. Beth je bila izgubljena, a na sva pitanja odgovarala je mrmljanjem poput malog djeteta. Tek nizom pretraga ustanovljeno je da lijepa djevojka ima ozbiljan problem.

“Najgore je što, kad se probudi, ne zna koliko je vremena spavala. Najteži trenutak bio je kada su svi njeni prijatelji završili srednju školu i upisali se na fakultete, a ona je to propustila. Život prolazi kraj nje i ništa ne možemo učiniti”, kaže Bethina majka.

U Velikoj Britaniji od ove bolesti pati stotinjak mladih ljudi kojima su životi na čekanju dok se misteriozna bolest ne povuče, što se obično dogodi do 30. godine života.

KOMENTARI