Zašto Ružnićeva vlada opstruira investicije sa nivoa Federacije i gradnju cesta u Unsko-sanskom kantonu?

Homeinmedia danas

Zašto Ružnićeva vlada opstruira investicije sa nivoa Federacije i gradnju cesta u Unsko-sanskom kantonu?

Anketni potop premijera Ružnića

Projekti značajni za građane Unsko-sanskog kantona poput gradnje brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša su “na čekanju” zbog nedonošenja prostornog plana. Vlada USK bila je dužna donijeti prostorni plan i proslijediti ga na usvajanje Skupštini, a što nikada nije učinila.

Nije bilo sjednica

– Kako sam ja informiran, predstavnici JP Autoceste FBiH su tokom augusta bili u radnoj posjeti Vladi USK i općinama, kroz koje bi trebalo da prođe brza cesta Bihać – Cazin – Velika Kladuša i određeni putni pravci pa su se interesirali za rješavanje problema donošenje prostornog plana.

Dobili su najave da će to ubrzano biti riješeno, da će se uskoro pristupiti realizaciji. Čak se spominjao i neki dvosedmični rok od predstavnika Vlade kantona. Da će u kratkom roku usvojiti prostorni plan na Vladi i predložiti Skupštini – govori nam Jasmin Musić, zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Dodaje kako se do ovog trenutka to nije dogodilo.

– Ne samo da Vlada nije ništa usvojila već Skupština nije radila u protekla dva mjeseca, nije bilo nikakvih sjednica od jula mjeseca i očito ih neće biti do kraja ovog mandata. Nažalost, tu se ništa nije promijenilo i ne postoje uvjeti za bilo kakve investicije s tog nivoa, posebno koje su u kategoriji brzih cesta.

Vlada Federacije BiH, odnosno, Javno preduzeće Ceste FBiH ima spremne projekte i dio novca za projektovanje i provođenje određenih procedura poput eksproprijacije zemljišta, što je osnova za početak izgradnje, međutim, mi nemamo uvjete da to prihvatimo da se realizira jer nemamo dokument kakav je prostorni plan – govori nam Musić.

Kaže kako nije tačno, a što aktuelna vlast u USK ističe, da prostorni plan treba usvojiti Vlada FBiH.

– To nije istina! Zeničko-dobojski kanton ima svoj prostorni plan, Tuzlanski svoj i nema nikakve prepreke da USK usvoji svoj prostorni plan – naglašava Musić.

Upitali smo koliko zbog svega toga trpi stanovništvo USK.

Nisu razmatrali izvještaj o izvršenju budžeta

– To sve mogu ocijeniti kao politikanstvo i korištenje tih poteza u dnevno-političke i predizborne svrhe jer takva opstrukcija njima otvara prostor za narativ da je Krajina ugrožena od Sarajeva i bojim se da svjesno rade ove stvari da bi mogli legitimirati tu svoju politiku i pristup koji ne donosi korist u konačnici ni njima jer ljudi jasno vide o čemu se ovdje radi – govori Musić.

Osvrnuo se i na naše pitanje da li je na Skupštini USK ikada tematizirano koliko je novca Unsko-sanski kanton dobio od Federalne vlade, koliko je od toga utrošeno i na koji način.

– Mi u ovom mandatu nikada nismo razmatrali izvještaj o izvršenju budžeta, izvještaj o utrošku sredstava. Nisu dozvolili da raspravljamo u ovom madatu za sve godine 2019, 2020, 2021. i evo 2022. Do sada smo mogli imati šestomjesečni izvještaj za ovu godinu. Vlast na kantonu ne dozvoljava da se o tome raspravlja. Znamo koliko je novca došlo s federalnog nivoa, to je 72 miliona KM, ali ne znamo gdje su utrošena ta i ona sredstva koja su kantonalna.

Vladu USK predvodi Narodni evropski savez, odnosno, bivša A-SDA.

Iz Vlade USK Faktoru nikada nije odgovoreno zašto nije pripremljen prostorni plan i proslijeđen Skupštini na usvajanje.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0