instant fap
NaslovnicaMagazin

Zašto se isplati buditi rano ujutro

Zašto se isplati buditi rano ujutro

Rezultati jedne studije pokazali su da su ranoranioci zdraviji, sretniji i vitkiji od onih koji dan vole započeti kasnije.

Istraživači sa Sveučilišta Roehampton su utvrdili da oni koji preduhitre budilicu brže završe sve jutarnje obaveze. Samim tim ranije dolaze na posao što je jedan od faktora koji poslodavci uzimaju u razmatranje kada je u pitanju napredovanje na radnom mjestu.

S druge strane, noćne ptice imaju veće šanse da se tokom dana osjećaju depresivniji, često su pod stresom i imaju veću mogućnost da postanu pretili.

Istraživači su ispitali 1.068 osoba, a pitanja koja su im postavljali ticala su se njihovih navika spavanja. Rezultati su pokazali da ranoranioci uglavnom ustaju prije sedam sati, dok se noćne ptice teško bude i u devet.

Zanimljivo je da su vikendom obje grupe spavale duže najmanje jedan sat.

“Postoje ‘jutarnji’ i ​​'večernji’ ljudi, prvi su se pokazali zdravijima i sretnijma, a imali su i optimalnu težinu”, kazao je doktor Joerg Huber.

Istraživanje je također pokazalo da ljudi koji ostaju budni do kasno u noć kako bi gledali televiziju većinom preskaču doručak.

KOMENTARI