instant fap
NaslovnicaMagazin

Zašto se tokom sna seksualno uzbuđujemo, pričamo i trzamo?

Zašto se tokom sna seksualno uzbuđujemo, pričamo i trzamo?

Mozak je i dalje velika misterija. Spavanje je jedno od stanja koje zadaje najveće probleme.

Proces tranzicije iz jave u san vrlo je sličan procesu koji se s tijelom događa na samrti.

Mozak ta dva procesa nekad ne može da razlikuje, pa šalje signale mišićima da se trzaju, kako bi znao jesmo li zaspali samo za tu noć ili za vječnost. Događa se veoma često i gotovo svima.

Škrgutanje zubima

Vjerovatno najneprijatniji noćni zvuk za one koji spavaju s osobama pod stresom ili strašnom anksioznošću je zvuk bruksizma. Bruksizam, odnosno škrgutanje zubima, obično je prolazan problem koji se povremeno javlja kod nekih ljudi.

Ukoliko osoba duži period škrguće zubima, to može dovesti do oštećenja nervnog sistema zuba.

Noćno pričanje

Neki ljudi toliko pričaju, da to rade i noću. Naravno, to se ne događa zbog njihovog dugog jezika, već zbog neblokiranog centra za govor tokom sna. To se najčešće događa kad iz jedne faze sna prelazimo u drugu, pa mozak ne blokira govor na vrijeme, kako je to inače slučaj.

Međutim pričanje je moguće i kada je osoba u polusnu. Možete je svašta pitati i voditi razgovor, a da ona, kad se jednom potpuno probudi, uopšte nema sjećanje o tom razgovoru.

Seksualno uzbuđenje

Kad se muškarcima krv zasiti kiseonikom, dobiju erekciju. To se često događa tokom sna, zbog čega su česte “usnule” erekcije. Seksualno uzbuđenje je tokom sna potpuno normalno i kod žena. Erotski snovi žene često mogu da uzbude, a tome je u većini slučajeva uzrok lučenje hormona.

KOMENTARI