instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Žbanić: SDP i Trojka će postavljanjem Magode za ministra učiniti veliko nasilje nad građanima

Žbanić: SDP i Trojka će postavljanjem Magode za ministra učiniti veliko nasilje nad građanima

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo se danas očekuje imenovanje nove vlade u kojoj će ministar kulture biti Kenan Magoda, koji je uznemirio javnost zbog optužbi supruge o zlostavljanju. Tim povodom je reagovala bh. režiserka Jasmila Žbanić.

Ranije su zbog njegovog imenovanja reagovale žene SDP-a kazavši da je to nedopustivo s obzirom na informacije koje je iznijela njegova supruga u javnost, a čiju istinitost je on negirao.

banić je postavila pitanje te pokušala dati odgovor na to “Zašto u civilizovanim zemljama Kenan Magoda ne bi smio biti ministar kulture ili obavljati bilo koju javnu funkciju”. Problematizirala je to što je Magoda branjen time da nije osuđivan za zlostavljanje, objašnjavajući da zakon i pravosuđe nekada zakažu, ali da je sve očigledno.

“U civiliziranim zemljama zbog jedne vožnje sa 0,2 posto promila alkohola ljudi ne mogu biti ministri. U zemlji u kojoj muškarac objavi video svađe sa ženom bez njenog pristanka, koju protiv njene volje snima telefonom, tako da svi vide osobu u privatnoj situaciji, papučama i trenerci koja je izašla sa uplašenim djetetom koje stoji na stepenicama – je osoba za koju vam sud ne mora reći da se radi o nasilniku – valjda imate svoje oči! Ne, nije je pred nama davio, ali smo svi svjedoci da ju na mnogo savremenijim i opasnijim metodama javnog linča na socijalnim mrežama zalostavljao, oduzeo joj dignitet, degradirajuće je proglasio ludom – ukratko izvršio nasilje koje smo kroz njegove snimke svi vidjeli. Snimku nedostaje ton. Manipuliralo se materijalom da javnost ne čuje verbalno nasilje. Žrtva je u policiji dala izjavu kakve su riječi izgovorene”, navela je Žbanić.

Navodi, kako kaže, još jedan očigledan Magodin čin zlostavljanja supruge bez obzira na to što nije bilo adekvatne reakcije vlasti.

“Ono što je također čin zlostavljanja za koji vam ne treba papir suda da zaključite o kakvom nasilju je riječ je objava emaila socijalnoj službi putem medija, kojim javnost obavještava da je majka njegovo troje djece luda i da je pokušala samoubistvo. Ako imate sumnje u mentalno zdravlje neke osobe, znate jako dobro da bi je svako javno eksponiranje moglo još više destabilizirati i dovesti do očajnih poteza. Ne treba nam papir od suda da shvatimo koliko je ovaj čin nemoralan i zao”, kazala je Žbanić.

Na kraju je poslala poruku SDP-u poentirajući s posljedicama koje će učiniti po društvo ukoliko ne odustanu od imenovanja Magode.

“Ako postavi ovog čovjeka ili bilo kojeg drugog nasilnika na javnu funkciju, SDP i Trojka će učiniti veliko nasilje nad nama građankama i građanima. To političko nasilje bi dovelo do još većeg normaliziranja nasilja u privatnom i javnom životu što će BIH odvesti još dalje od civilizirane zemlje”, navela je.

KOMENTARI