instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Zbog požara evakuisano 11.000 ljudi

Zbog požara evakuisano 11.000 ljudi

Zvaničnici vatrogasnih službi navode da je požar, koji bijesni u Nacionalnoj šumi Pike, od 23. juna uništio 2.500 hektara šume

Šumski požar, koji se širi u američkoj državi Colorado, izazvao je evakuaciju 11.000 ljudi iz Colorado Springsa i ostalih gradova, a prijeti i popularnom ljetnjem kampu ispod vrha Pike.

Ovaj požar je samo jedan od 20, koji nekontrolisano gore u američkim saveznim državama, uglavnom u zapadnom dijelu SAD, potpomognuti jakim vjetrom i visokim temperaturama.

U susjednoj državi Utah zbog požara evakuisano je 2.500 ljudi.

Prema riječima zvaničnika vatrogasne brigade Davida Huntinga, oko 6.200 ljaudi evakuisano je iz Manitou Springa, mjesta koje obično služi kao baza putnicima ka vrhu Pike. On je naglasio da je naredba o hitnoj evakuaciji ukinuta sinoć, jer su se vjetrovi smirili zbog čega se požar ne kreće u tom smjeru.

Američke vlasti naredile su mještanima da napuste Green Mountain Falls, park Chipita i Cascade. Zvaničnici navode da u toj oblasti nijedan objekat nije uništen u požaru, ali da bi vatra mogla da zaprijeti kućama ako vjetar promijeni smjer.

Portparol oblasti El Paso Dave Rose naglasio je da požar gori 3,2 kilometra od podnožja vrha Pike i to je, prema ocijenama mnogih, najposjećenija planina u Sjevernoj Americi. Plamen je primjetan i u blizini kuća na padinama južno od parka “Božija bašta” u Coloradu Springsu, a koji je veoma popularna destinacija za planinare.

Vatrogasci i ostale službe pokušavaju da lokalizuju i veliki požar u High parku, zapadno od mjesta Fort Collins, a za koji zvaničnici pretpostavljaju da je od izbijanja prije dvije sedmice do sada uništio 248 kuća. U drugom požaru, koji je tokom vikenda izbio u Coloradu uništen je 21 objekat.

Takozvani požar u High parku, koji je drugi po veličini u istoriji države Colorado, ali je daleko najdestruktivniji, do sada je uništio 83.205 hektara šume u kanjonima.

Požar je izazvan udarom munje i za sada je poznao da je 62-godišnja žena stradala u planinskoj kolibi.