instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Zenica nakon 40 godina dobila modernu saobraćajnicu

Zenica nakon 40 godina dobila modernu saobraćajnicu

Otvorenje Glavne gradske magistrale, najvećeg projekta koji je realizovan u Zenici proteklih godina, upriličeno je na kružnom toku na ulazu u Zenicu sa magistralnog puta M17 u zeničkom naselju Blatuša kod novoizgrađene fontane.

Među gostima u Zenici danas su bili i predstavnici Saudijskog fonda za razvoj i Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH koji su odobrili kreditna zaduženja za realizaciju ovog projekta.

Čast otkrivanja ploče i presjecanje vrpce pripala je gradonačelniku Zenice Husejinu Smajloviću i Ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullah M. Mominahu.

Načelnik Zenice Husejin Smajlović je kroz suze govorio na današnjem otvorenju GGM-a da je višedecenijski rad završen.

“Želimo stvarati prostor za slobodno djelovanje gdje se priče o GGM-u savršeno uklapaju. BiH ima kapacitete i solidne resurse za realizaciju ovakvih i većih projekata”, izjavio je Smajlović.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullah M. Mominahu je na današnjem otvorenju izrazio zadovoljstvo što prisustvuje današnjem događaju čiju je realizaciju pomogla njegova vlada.

“Da budem optimista podstiču me rezultati koje postižemo kakav je i ovaj danas u Zenici koji će pomoći ovom gradu za lakše odvijanje saobraćaja i transporta roba”, kazao je M. Mominahu.

Izgradnja prve dionice Glavne gradske magistrale počela je 26. marta 2012. godine, a obuhvatala je izgradnju saobraćajne infrastrukture sa četiri trake dužine 3,2 kilometra. Druga dionica GGM- obuhvata izgradnju vangradske dionice dužine 4,6 km od Bojinog Vira do uključenja na autoput koridor 5-C, u mjestu Drivuša. Vrijednost projekta je 25 miliona dolara.

Nakon otvorenja Glavne gradske magistrale uslijedila je biciklistička vožnja i druženje zvanica u banket salonu hotela Zenica.

KOMENTARI