instant fap
NaslovnicaVijesti

Zijad Bičo: Bosanac koji ‘pametno’ i održivo projektuje u Švedskoj

Zijad Bičo: Bosanac koji ‘pametno’ i održivo projektuje u Švedskoj

Projekti koji kod nas do sada nisu realizirani, a sve su prilike da dugo neće ni biti su upravo projekti na kojima radi Bosanac Zijad Bičo, ali u Švedskoj. Riječ je projektima zdrave gradnje koji bi trebali biti budućnost gradnje.

Bičo je arhitekt – projektant u Tehničkom sektoru općine Ronneby u Švedskoj. Ovaj stručnjak godišnje bude aktiviran na četiri do pet višemilionskih projekata. A za svoj rad ove godine je inagrađen. Riječ je naime o projektovanju jedne predškolske ustanove te osnovne škole.

“Normalno je da nagrade znače puno jer daju ličnu satisfakciju, a i ono da je ‘neki Bosanac, negdje u nekom malom mjestu u Švedskojostavio neki pečat iza sebe’ ,  što je možda za arhitekte specifično jer je dosta konkretno, tj. vidljivo”, rekao je za portal ovaj uspješni arhitekta.

Za projektovanje obdaništa takozvane zdrave gradnje, Swedish Green Building Council je nagradilo Biču za najbolji održivi projekat. Zajedno sa svojim saradnicima on je predstavljao Švedsku i na World Sustainable Building prošle godine u Barceloni.

“Mi radimo po konceptu “Cradle to Cradle” (C2C) gdje je fokus na održivoj gradnji sa nekoliko temeljnih principa. A to su: Smeće = hrana, tj. sve je hrana za nešto drugo. Upotrijebi sunčevu energiju! Promoviraj raznovrsnost! Biološku, socijalnu, ideološku, tehnološku. Za obdanište “Backsippan” dobili smo nagradu od Swedish Green Building Council za najbolji održivi projekat i predstavljali Švedsku (zajedno sa jos 4 projekta) na World Sustainable Building 2014. godine u Barceloni. Projekat “Listerbyskolan” obuhavata dogradnju škole za oko hiljadu metara kvadratnih i totalno renoviranje postojećeg objekta, uključujuci i izmjenu tlocrtnog rješenja.”

Bičo nam je rekao kako je i izvođač radova izabrao radove prema vlastitom “tamnozelenom pečatu” prema kojem novodograđjeni dio troši 0% energije kroz vlastitu proizvodnju. Riječ kazao je o prvoj školi takve vrste u Švedskoj. On dodaje kako se čak građevinski otpad pažljivo sortira i upućuje u stanice za reciklažu.

“Specifično za oba projekta je da se upotrebljavaju isključivo zdravi materijali koji se, prije narudžbe i ugradnje provjeravaju i ocjenjuju u posebnoj bazi podataka (Sunda Hus)”.

Posebna pažnja posvećena je solarnoj energiji tako da objekti u potpunosti produciraju sopstvenu energiju, dobrom ventilacionionom sistemu i “pametnoj elektricnoj energiji”.

Također zvučna izolacija je na najvišem nivou. To znači, ispričao nam je ovaj švedski stručnjak bosanskih korijena, da je fokus na unutrašnjem boravku, ali i na uređenju školskih dvorišta.

Interesantno je da je djeci kao korisnicima ovih dvorišta dozvoljeno da ih iscrtavaju i kasnije uređuju po svojim željama. Sav namještaj, igračke te ostali mobilijar koje će djeca koristiti su od zdravih i provjerenih materijala.

“Za mene kao arhitektu je od velike važnosti to da tokom cijelog procesa projektovanja imam stalne kontakte sa svim zainteresovanim u projektu, počev od djece koja će obadnište/školu koristiti, njihovih učitelja, roditelja itd. a sve u cilju postizanja što funkcionalnijeg rezultata”.

Zijad Bičo prvi s lijev, FOTO: Privatni album

Na pitanje koliko je ovakav vid gradnje izvodljiv u našoj zemlji, Bičo nam je odgovorio:

“Mislim da je ovakav tip gradnje i moguć i poželjan u BiH. Ovakav tip gradnje nije automatski skuplji već iziskuje dugoročnije planiranje, projektovanje i veći fokus na momente koji vode ostvarivanju dobrih rezultata”.

Bičo je još jednom naglasio kako je zaštita okoline prevashodni cilj.

“Ušteda energije je, također, sama po sebi razlog i prednost ovakve gradnje. Osnivanje baza podataka u kojima će se provjeravati i ocjenjivati je, ili će tek postati, veoma dobra poslovna ideja za nekoga u BiH”, predložio je Zijad Bičo na kraju razgovora.

E.B., Radiosarajevo

KOMENTARI