instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Život vozača: Zamislite da ste umorni, gladni, neokupani, a na granici čekate 60 sati

Život vozača: Zamislite da ste umorni, gladni, neokupani, a na granici čekate 60 sati

Moj otac radi u Sloveniji kao vozač kamiona. U petak je trebao biti kod kuće. Međutim dolazak kući se odužio. U graničnom karantinu u Brčkom je proveo nekih 60-ak sati. Prije nekoliko sati nam je poslao onu dugoočekivanu poruku “Palite bojler, stižem kući”. Mislio je da konačno ide kući, ali nije. Nakon određenog vremena, dolazi ponovno poruka da ipak idu u Tuzlu. Ne znaju ni koliko, niti zašto ako su već zdravi.

Riječi su to čitateljke našeg portala koja nas je zamolila da objavimo njenu priču, jer kako kaže, od velikog značaja je da javnost zna šta se radi bh. građanima, prije svega vozačima, koji bi trebali biti izuzeti od odluke o izolaciji.

„Obraćam se svim političarima iz svih stranaka i sa svih nivoa vlasti da razmotre opciju uvođenja kućne samoizolacije za bh. građane koji su bili u inostranstvu. Samo na jedan minut se stavite na mjesto jednog vozača koji kući nije bio bar mjesec dana. Zamislite njihov život i bez karantina. Osuđeni na život na četiri točka nadajući se jednom mjesečno vikendu sa porodicom. Zamislite da umorni, gladni, neokupani krenete kući i da vas na granici drže 60 sati i taman kada pomislite da je sve prošlo shvatite da ono najgore tek dolazi – godišnji odmor u tamo nekom hotelu bez najmilijih. Skoro pa nista bolja opcija od kamiona“, navodi naša čitateljka, moleći da objavimo njen apel, u ime svih porodica koji s nestrpljenjem čekaju svoje porodice.

„Molim Vas u ime svih onih koji će opet provesti jos jednu neprospavanu noć… Kućna izolacija-apsolutno DA, izolacija daleko od porodice – veliko NE“, zaključuje ona.

Objašnjenje za ove navode potražili smo od nadležnih.

Odgovarajući na pitanje portala Radiosarajevo.ba kako u praksi funkcioniraju mjere za vozače koji ulaze u državu, Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave civilne zaštite pojasnio je da svi vozači u međunarodnom transportu koji uvoze robu u BiH, na granicama im se uručuje rješenje o samoizolaciji. Prema njegovim riječima, oni su izuzeti iz karantina.

“Tu je bilo pokušaja zloupotrebe od određenih pojedinaca, koji su sa vozačkim kategorijama C kategorije u osobnim automobilima pokušavali da iskoriste to pravo, pa su napravili određeni pritisak na graničare i Federalnu upravu za inspekcijske poslove. Znači, takvi ljudi idu u karantin, svi ostali – vozači i suvozači, koji nam dovoze hranu i druge neophodne stvari u međunarodnom uvozu putem kamiona su izuzeti iz donošenja rješenja o karantenu“, objasnio je Solak.

KOMENTARI