instant fap
NaslovnicaUncategorized

Zločin na području Bosanske krajine kroz fotografije

Zločin na području Bosanske krajine kroz fotografije

Izložba fotografija „Kad je vrijeme stalo“ dio je naučno istraživačkog projekta dokumentovanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjenih na području Bosanske krajine. Cilj ove izložbe je senzibiliranje javnosti o patnjama žrtava i suočavanja sa prošlošću.

Izložbu fotografija “Kad je vrijeme stalo” možete pogledati već na otvaranju koje će biti upriličeno 14.10.2016. (Petak) od 11:00h, u Izložbenom salonu Muzeja USK-a, u Bihaću. Autori izložbe su dr. sc. Mujo Begić i akademski produkt dizajner Edis Vojić.

Ove fotografije su nastale kao rezultat brojnih ekshumacija na području Bosanske krajine. Fotografije koje su odabrane za ovu izložbu odnose se na masovne grobnice sa područja općine Prijedor i Sanski Most.

Većina fotografija je sa masovne grobnice Tomašica. Prilikom ekshumacije žrtava uz žrtve su pronađeni brojni lični predmeti i dokumenti. Kod jednog broja žrtava pronađeni su satovi koji su prestali pokazivati vrijeme neposredno nakon ubijanja. Izložba fotografija na kojima su prikazani satovi simbolizira vrijeme kada su žrtve ubijene i kada je za njih vrijeme stalo. Ovom izložbom vraćamo sjećanje i pamćenje na nevine žrtve i nastojimo da vrijeme ne stane.

Pedeset fotografija, odabranih od autora izložbe pokušavaju ukazati na užase rata iz perspektive „kad je vrijeme stalo“ za ubijene. Fotografije su selektirane u tri grupe. Prva grupa fotografija su fotografije u trenutku ekshumacije i satovi su na rukama žrtava. Druga grupa fotografija su fotografije nastale na lokacijama grobnica koje nisu uz žrtve.

Treća grupa fotografija su fotografije nastale u identifikacionom centru Šejkovača u Sanskom Mostu. Izložba će biti postavljena u više gradova u Bosni i Hercegovini i SAD.

KOMENTARI