instant fap
NaslovnicaAUTO

Znate li kako je zbog jednog od najboljih modela, Mercedes upao u finansijske probleme?

Znate li kako je zbog jednog od najboljih modela, Mercedes upao u finansijske probleme?

Gigant u automobilskoj industriji, Mercedes, je 1980. godine zbog premale prodaje rezervnih dijelova za jedan od svojih najpopularnijih modela upao u finansijske probleme.

Mercedes-Benz W123 jedan je od najizdržljivijih i najboljih modela automobila ikad napravljenih. Za ‘nepoderivi’ automobili koji su nerijetko prelazili i preko 1 milion kilometara, vlasnici su imali samo riječi hvale.

Održavanje ovog modela je bilo jeftino, jer ga skoro i nije bilo, osim redovnih izmjena. Upravo je to bio jedan od najvećih problem ove linije.

Mercedes je 80-ih godina upao u financijske probleme zbog premale prodaje rezervnih dijelova za W123. Naime, automobil je bio toliko izdržljiv da se dijelovi gotovo nikako nisu prodavali. Inače ovaj automobil je u prosjeku napravio 800.000 kilometara do pojave prvog većeg kvara i tako spada u red najizdržljivijih automobila ikada.

Prema mnogima W123 je bio najbolji i najprepoznatljiviji model Mercedesa. Zasnovan je na W116S klasi. Njegov retro-futuristički dizajn je ostavio ogroman trag u pogledu na Mercedesove automobile.

Prepoznatljiv je po nevjerovatnoj izdržljivosti i sigurnosti. Dizelski 220 model i benzinski 250 su izbačeni iz proizvodnje, dok su svi ostali motori pojačani. W123 je postavio rekord od nevjerovatna 3 miliona prodanih jedinica. Također je kroz ovu seriju Mercedes predstavio Estate ili ‘karavan’seriju svojih automobila.

W123 je prepoznat kao jedan od najpoznatijih taxi automobila.

KOMENTARI