Znate li koja zemlja koristi najviše antidepresiva?

HomeVijestiGlobus

Znate li koja zemlja koristi najviše antidepresiva?

Pet načina kako se spasiti od depresije nakon godišnjeg odmora

Organizacija OECD je u novom izvještaju pod nazivom Health at a Glance 2015 naprvila listu zemalja sa najvećom potrošnjom antidepresiva.

Ove informacije ne pokazuju nužno koliko je ta nacija nesretna, niti činjenicu da postajemo sve depresivniji, iako pruža uvid u težnju ljekara da što više prepisuju lijekove kao što su antidepresivi.

Rezultati su pokazali kako se na vrhu liste, kad je konzumacija antidepresiva u pitanju, nalazi Island, nakon kojeg slijede Australija i Portugal, dok su zemlje koje koriste najmanje lijekova ove vrste Čile, Južna Koreja i Estonija.

Sjedinjene Američke Države, tzv. “Prozac nacija” se nisu našle na ovoj listi, no brojna su istraživanja pokazala kako je čak 10 posto američke nacije na antidepresivima.

Antidepresivi su vrsta lijekova koji se koriste za otklanjanje simptoma depresije, anksioznosti, napada panike, opsesivno kompulsivnog poremećaja, poremećaja prehrane, PTSP-a i mnogih drugih psiholoških poteškoća djelujući na neurotransmitere u mozgu i stabilizaciju hormona kao što su serotonin, dopamin i noradrenalin, koji su odgovorni za naša raspoloženja.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: