instant fap
NaslovnicaAUTO

Znate li voziti u kružnom toku: Ova pravila morate poštovati

Znate li voziti u kružnom toku: Ova pravila morate poštovati

Iako bi trebao pojednostaviti i ubrzati saobraćaj, kružni tok je i dalje “bolna tačka” mnogih vozača, a nerijetko je, barem u našoj zemlji, mjesto saobraćajnih nesreća.

Kao što je poznato, kružni tokovi se grade kako bi se povećala sigurnost saobraćaja, smanjio broj kolizionih tačaka kod sukobljavanja saobraćajnih tokova u raskršću te smanjio rizik od sudara istovremeno povećavajući protok saobraćaja.

Prvo i osnovno pravilo jeste da vozila koja ulaze u kružni tok moraju smanjiti brzinu ili se po potrebi u potpunosti zaustaviti te na taj način ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku.

Također, važno je da pravovremeno uočite saobraćajne znakove ispred kružnog toka, da planirate svoju vožnju i donesete odluku o kretanju ka odredištu, odnosno mjestu isključenja, da izaberete odgovarajuću traku, a po potrebi da izvršite pravovremeno prestrojavanje. Prilikom prestrojavanja je potrebno provjeriti ostali saobraćaj pomoću retrovizora te uključiti pokazivač smjera. Brzina mora biti prilagođena, a prvenstvo prolaza ustupljeno vozilima koja se već kreću kružnim tokom (ako u raskrsnici ne vrijedi pravilo desne strane ili pak saobraćajnom signalizacijom saobraćaj nije regulisan na drugi način).

Ilustracija: BIHAMK
Ilustracija: BIHAMK

U slučaju korištenja kružnog toka s više saobraćajnih traka, ovisno o odredištu, potrebno je izabrati pravilnu putanju kretanja. Ako postoji horizontalna i vertikalna signalizacija u kružnom toku, potrebno ih je slijediti. Brzina u svakom trenutku mora biti prilagođena, a prilikom promjene saobraćajne trake je neophodan pokazivač smjera. Nepotrebna ubrzavanja i preticanja treba izbjegavati, a ukoliko se drugi vozač nalazi u fazi prestrojavanja, potrebno je prilagoditi brzinu i olakšati mu promjenu trake.

U primjeru navedenom na BIHAMK-ovoj skici kružnog toka postoje dvije saobraćajne trake. Ako se želite isključiti prvom ulicom (1), izaberite desnu saobraćajnu traku, zelenu putanju. Ako planirate voziti ravno u drugu ulicu (2), vozite crvenom putanjom. U slučaju isključenja u treću ulicu (3), trebate se kretati unutrašnjom, odnosno plavom putanjom. Preporučuje se da se prestrojavanja izvedu pravovremeno i na označenim lokacijama na skici. Međutim, ako se vozilom želite vratiti u istu ulicu (4) korištenjem kružnog toka, onda se krećite unutrašnjom, odnosno narandžastom putanjom. Isprekidane putanje na skici se koriste u slučaju pojačanog saobraćaja u kružnom toku.

Inače, prilikom isključenja vozila iz kružnog toga neophodno je pratiti ostatak saobraćaja i pravovremeno uključiti pokazivač smjera kretanja, ali i obratiti pažnju na preplitanje smjerova vožnje.

U slučaju isključenja iz lijeve trake pazite na vozila u desnoj traci, jer ona mogu nastaviti vožnju kružnim tokom. Prestrojavanje, odnosno isključenje iz lijeve trake obavite samo kada ste sigurni da vozila iz desne trake sreću desno. Ukoliko uvjeti, odnosno saobraćaj u kružnom toku ne dozvoljavaju isključivanje, onda ste dužni napraviti još jedan krug kako biste se isključili sigurno u narednom pokušaju. Također, prilikom isključenja iz kružnog toka ustupite prvenstvo prolaska pješacima i biciklistima kada su dio kružnog toga pješački prijelazi i prijelazi za bicikliste.

Greške pri korištenju kružnog toga nisu rijetke, a najčešće se događaju prilikom ulaska u kružni tok. Ponekad vozač nesigurno ulazi u kružni tok zbog već postojećeg saobraćaja i naglo zaustavlja vozilo, a to predstavlja rizik od stražnjeg udara drugog vozila. Loša procjena situacije može dovesti i do sudara u kružnom toku zbog neprilagođene brzine, a isti rezultat može imati i nepoznavanje te nepoštovanje saobraćajnih propisa i sigurnosnih pravila. Treba imati na umu da vozila koja zadržavaju smjer i saobraćajnu traku uvijek imaju prednost.

KOMENTARI