instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Zumreta iz Švicarske pomaže sunarodnike i njeguje kulturu BiH

Zumreta iz Švicarske pomaže sunarodnike i njeguje kulturu BiH

Sarajka Zumreta Ramusović Kozlica već skoro trideset godina živi u Luganu, na jugu Švicarske i taj grad ju je, kako tvrdi, opčinio na prvi pogled. Za sve ljubitelje prirodnih ljepota, Lugano je, kaže Zumreta, grad kao iz snova, okružen prelijepim planinama, a tu je i smaragdno jezero Ćerezio, koje mami mnoštvo turista iz čitavog svijeta.

Zumreta je u Švicarskoj zaposlena kao njegovateljica i pruža kućnu njegu starim i bolesnim licima, a u slobodno vrijeme volontira za nekoliko udruženja. Jedno od udruženja u kojem je aktivna već tri godine je udruženje „Ujedinjene žene“ koje djeluje na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine. Cilj ovoga udruženja je umrežavanje i osnaživanje žena i što veće učešće ženske populacije u društvu, zato članice udruženja svake godine održavaju konferencije u raznim gradovima Bosne i Hercegovine gdje su prisutne i članice iz dijaspore.

Novinar magazina Buka u razgovoru sa Zumretom saznao je više o njenom volonterskom angažovanju i udruženjima u kojima je trenuntno aktivna.

“Početkom ove godine, pokrenuli smo projekat “Gradimo mrežu ženskog poduzetništva u ruralnim krajevima Bosne i Hercegovine“, a prva konferencija na ovu temu održana u Kladnju krajem februara ove godine, gdje je vladalo veliko interesovanje i odaziv.

Planirane su Konferencije i u Fojnici, Janji, Livnu, Prnjavoru. Cilj je osnažiti žene širom Bosne i Hercegovine. Sretna sam što mogu doprinijeti zajednici svojim radom”, objasnila je Zumreta na početku razgovora.

Drugo udruženje u kojem je naša sagovornica aktivna i kojem je, prema njenim riječima, jako naklonjena jeste udruženje „Bosona Ticino“, oformljeno u švicarskom gradu Mezzovico.

“U tom udruženju sam aktivna dugi niz godina i tu obnašam funkciju predsjednice udruženja nešto više od mjesec dana. Tokom pandemije, mnoge stvari su se promijenile i broj članova u udruženju je znatno smanjen, što je direktno uticalo i na finansijsku stabilnost. Udruženje se finansira i održava od članarina i donacija, radom na zabavama i prezentacijom naših tradicionalnih kulinarskih specijaliteta. Nakon teške situacije uzrokovane pandemijom, održane su dvije vanredne skupštine, gdje je nekoliko volontera ponudilo da se angažuju kako do zatvaranja ne bi došlo”, priča Zumreta.

1 / 4

Ona je početkom školske godina 2022-2023. godine u ovom udruženju pokrenula literarnu sekciju, a istu nije mogla nazvati dopunskom nastavom, jer po struci nije prosvjetni radnik.

“Ranije je udruženje imalo redovnu dopunsku nastavu, koju su pohađale i moje kćerke, ali zbog privatnih obaveza stručnog kadra i nedostatka djece, škola je prestala sa radom. Ogromna volja i odluka da se ponovo pokrene sekcija bila je hrabrost ili ludost. Od velike pomoći da ostvarim ovaj projekat bila je Emina Mehmedović i mnogo sam joj zahvalna na tome. Ona je prepoznala moje namjere i ideju i bila mi pomoć i podrška od prvog dana. Sekciju smo nazvali ‘Učionica’ i za sada broji dvanaest članova. Nastava se održava jednom sedmično i traje dva časa, a teme su iz kulture, geografije, ekologije i sve što je poveznica sa Bosnom i Hercegovinom. Za kraj školske godine smo pripremili pozorišnu priču koja je imala veliki odjek i interesovanje, ne samo prisutnih, već i medija u dijaspori, ali i domovini, a svim učesnicima su dodijeljene diplome”, kazala je sagovornica.

Ona je dodala da je Ehlimani Pračalić tom prilikom osmislila pozorišni komad i da je jako srećna, jer je ovaj projekat imao za cilj očuvanje bosanskog jezika i kulture.

“Mi za septembar ove godine imamo već troje djece koji su zainteresovani da nam se pridruže. Nakon reorganizacije, pokrenuli smo sekciju samoodbrane za djecu i odrasle, grupu ljubitelja prirode i trekinga, a od septembra ponovo pokrećemo folklornu sekciju, gdje će stručnjak za folklor i koreografiju obučavati sve igrače. Kroz naše udruženje prošlo je mnogo umjetnika iz domovine i dijaspore, kako kroz projekte o kulturi, prezentaciji knjiga, muzici, zdravlju i raznim edukacijama. Na mrežama često imamo podršku od pratilaca koji su tu uvijek kada nam zatreba. Mnogo puta smo imali goste iz regije, ali i šire, kojima je Bosna i Hercegovina ostala u lijepom sjećanju”, pojasnila je aktivistica.

buka

KOMENTARI