instant fap

10 stvari koje ne biste smjeli stavljati na Fejs

Za 90% vaših privatnih informacija koje završe na Facebooku sami ste si krivi.

Kako najkraće opisati Facebook? Zabava, zaraza i prokletstvo! To su vjerovatno tri riječi koje najbolje opisuju tu najpopularniju i najmasovniju društvenu mrežu. Mada vaše neukusne fotografije sa žurki može objaviti i neki vaš prijatelj, morate biti svjesni da ste za 90% sadržaja sami odgovorni, piše Vidi.hr.

Evo deset stvari koje vam preporučujemo da ne stavljate na Facebook:

1. Pjesme, statuse i imena koja aludiraju na nedavnu prekinutu vezu

Nikad nemojte objavljivati ništa po tom pitanju pa makar to razumio samo uži krug prijatelja. Pasivno-agresivne poruke nikada koje su usmjerene na vaše bivše, stvoriti će o vama sliku ljute i očajne osobe i vrlo brzo ćete požaliti da ste to stavili na mrežu.

2. Negativne postove o drugim ljudima

Nemojte ni u kojem slučaju stavljati negativne postove i komentare o nekim osobama, ma koliko vas živcirale i koliko god ih mrzili zbog bilo kojeg razloga. Nemojte se dovoditi u neugodne situacije zbog trenutka nesmotrenosti.

3. Plan odmora

Planirate odmor i jedva čekate da počne? E, pa ne morate cjelokupni plan i odbrojavanje dana objavljivati na fejsu. Takve informacije se šire nevjerovatnom brzinom pa biste potencijalnim lopovima mogli dati vrlo dobar plan pljačke vašeg doma.

4. Česti linkovi na vaše omiljene web stranice

Nemojte zatrpavati prijatelje vašim ličnim interesima koje možda zanima uski krug ljudi. To će ih iritirati, pa će vas vrlo brzo skinuti s liste prijateljstva.

5.Lične porodične informacije, posebno male djece

Svi roditelji bi voljeli da se drugi ljudi dive njihovoj djeci, no nemojte stavljati njihove gole fotografije (iz kade), kako ne bi došlo do zloupotrebe. Takođe, pokušajte ne upotrebljavati njihova puna imena i prezimena, informacije o vrtiću, školi, njihovim redovnim aktivnostima. Nikad se ne zna ko sve gleda fotografije i zbog čega prikuplja informacije.

6. Upitnici i ankete

Znate one sve moguće upitnike i ankete koje vam šalju prijatelji? Nemojte ih popunjavati! Ne samo da će širi krug prijatelja, poznanika i kolega indirektno saznati vaše intimne detalje, već se među njima možda krije lažna stranica za “phishing” vašeg passworda.

7. Poslovne novosti

Nikada ništa o bivšem, sadašnjem i budućem poslu ne stavljajte na Facebook. Naime, mnoge osobe su na taj način ostale bez sadašnjih i potencijalnih poslova.

8. Poziv na zabavu

Osim ako ne želite mnogo uvrijeđenih prijatelja koje niste pozvali na zabavu ili pak na vratima nepoznate goste, nemojte stavljati javne pozive na privatne zabave za odabran krug ljudi.

9. Broj mobilnog

Nikad, ni u ludilu ne stavljajte brojeve mobilnog na profil Facebooka, jer ćete vrlo brzo početi dobivati pozive i poruke od nepoznatih osoba i kompanija.

10. Kompromitirajuće fotografije

Nikad na objavljujte pijane, polugole ili gole fotografije, niti fotografije seksualne naravi. Ako fotografije ne možete pokazati roditeljima, ne stavljate ih na Facebook.

( Tehnologija.me )

KOMENTARI