instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Šveđani u posjeti Sanskom Mostu

Šveđani u posjeti Sanskom Mostu

Grupa učenika i studenata iz švedskog grada Finsponga, skupa sa svojim nastavnicima i profesorima, u sklopu višednevne posjete Bosni i Hercegovini, boravi i u Općini Sanski Most.

Ovo je već šesti put kako gosti iz ove skandinavske zemlje posjećuju naš grad, a cilj posjete je upoznavanje s ratnim dešavanjima na ovom području.

U Sanskom Mostu su obišli nekoliko mjesta koja sjećaju na događaje iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, a posjetili su i Hamzibegovu džamiju. O dešavanjima tokom okupacije Sanskog Mosta i ratnim strahotama kroz koje su prošli građani nesrpske nacionalnosti u tom periodu goste iz Švedske upoznao je bivši logoraš Redžo Kurbegović, dok im je o istoriji i znamenitostima Sanskog Mosta govorio novinar Edin Aganović. Mladi Šveđani svake godine posjećuju grad na Sani zahvaljujući Sanjanki Suadi Talić, koja danas živi i radi u ovoj zemlji i koja je u svome rodnom gradu doživjela ratne strahote.

Ona naglašava da je ovo je šesta godina kako mladići i djevojke iz švedskog grada Hinkonga dolaze u posjetu našoj zemlji. „Povod našeg dolaska su saznanja o ratnim dešavanjima i stradanjima koja su se desila u periodu između 1992. do 1995. godine. Posjeta će rezultirati jednim zajedničkim radom koji će ovi učenici pripremiti i potom prezentirati svojim sugrađanima. Tako će Šveđani imati priliku da dobiju jednu cjelovitu sliku o dešavanjima u Bosni i Hercegovini“, kaže Talićeva.

KOMENTARI