instant fap

17 godina od zločina u “Sanakeramu”

U organizaciji Udruženja logoraša općine Sanski Most, obilježena je sedamnaesta godišnjica zločina koji se dogodio u prostoru firme „Sanakeram“ u Husimovcima. 

Ovo preduzeće je u septembru i oktobru 1995. godine pretvoreno u koncentracioni logor za preostale nesrbe koji nisu protjerani s područja sanske općine.  Neposredno prije nego što će jedinice Armije RBiH u oslobodilačkom pohodu ući u Sanski Most, u firmi „Sanakeram“ dogodio se zločin nad dvanaest logoraša koji su ranije zatočeni u prostoru ovog preduzeća. U tom trenutku u „Sanakeramu“ bilo je zatočeno oko 350 logoraša nesrpske nacionalnosti i radilo se o civilima koji nisu bili protjerani s ovih prostora. Današnjem obilježavanju prisustvovali su članovi rodbine ubijenih žrtava, preživjeli logoraši, predstavnici političkog i vjerskog života, te drugi gosti.

Prisutnima su se obratio predsjednik udruženja logoraša općine Sanski Most, Nihad Ključanin, istakavši kako naredbodavci ovog i drugih brojnih zločina još uvijek nisu privedeni licu pravde. Predsjednik ratnog predsjedništva općine Sanski Most, Mirzet Karabeg, prisjetio se slike strašnog zločina u krugu „Sanakerama“. Prisutnima se obratio i glavni sanski imam, Husein efendija Kovačević, inače pripadnik jedne od jedinica koje su oslobodile Sanski Most.

Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, podsjetio je da će jedan od glavnih zadataka u njegovom budućem mandatu biti utvrđivanje pune istine o dešavanjima u Sanskom Mostu tokom ratnog perioda. Ispred spomen ploče ubijenim logorašima položeno je cvijeće, te im je učenjem fatihe odata počast. Sa ovog skupa upućena je poruka da se zločinci odgovorni za ubistva i mučenja logoraša, a čija su imena poznata, konačno privedu licu pravde.

Nakon toga upriličena je posjeta lokalitetu Domazeti, na podurčju sela Kruhari. Na tom mjestu je na današnji dan prije 17 godina izvršen zločin nad petnaest nedužnih Bošnjačkih civila koji su se u tom trenutku nalazili na radnoj obavezi.radiosana

KOMENTARI