instant fap

20 godina od pogibije Amira Žilića

20 godina od pogibije Amira Žilića

U Starom Majdanu obilježena je  dvadeseta godišnjica pogibije Amira Žilića, „Zlatnog liljana“ i jednog od heroja proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Organizatori obilježavanja bila su boračka udruženja s područja općine Sanski Most. Ove godine navršilo se pune dvije decenije od pogibije 24-godišnjeg oficira 17. Viteške krajiške brigade, Amira Žilića. Njegova tragična pogibija dogodila se na ratištu kod Visokog, prilikom slamanja neprijateljske ofanzive na ovaj grad kojom prilikom su u ratnim dejstvima sudjelovali i pripadnici „Sedamnaeste“.

Delegacija općine Sanski Most predvođena načelnikom dr. Mustafom Avdagićem te predstavnici boračkih udruženja posjetili su roditelje rahmetli Amira Žilića u njihovoj porodičnoj kući. Nakon toga, brojne delegacije su položile cvijeće na spomen obilježje koje se nalazi u završnoj fazi izgradnje u centru ovog mjesta. U vrijeme pogibije Amir Žilić je bio najmlađi komandant u redovima Armije RBiH i komandovao je Drugim bataljonom 17. krajiške brigade.

Jedan od pretpostavljenih starješina rahmetli Amiru, bio je Salko Karajlić, koji je evocirao svoje uspomene na ovog heroja Armije RBiH. U velikoj sali vatrogasnog doma u Starom Majdanu organizirana je javna tribina u prisustvu velikog broja mještana Starog Majdana i građana Sanskog Mosta. Amirovi prijatelji i ratni saborci evocirali su uspomene na njega istakavši kako se radilo o velikoj ljudskoj veličini te hrabrom i odvažnom borcu.

U vrijeme pogibije Amir Žilić je bio najmlađi komandant u redovima Armije RBiH i komandovao je Drugim bataljonom 17. krajiške brigade.  Amir Žilić je svoj mladi život ugradio u temelje slobode koju danas uživamo.  Njegovo vječno počivalište je šehidsko mezarje u Travniku. 14. aprila 1994. godine, naredbom štaba Vrhovne komande Armije RBiH, Amir Žilić je posthumno odlikovan najvećim armijskim priznanjem – “Zlatnim grbom sa mačevima”.

Na ovoj javnoj tribini je istaknuto kako Amirova hrabrost i ljubav prema domovini trebaju biti svjetionik budućim generacijama bosanskohercegovačkih patriota.

KOMENTARI