instant fap
NaslovnicaMagazin

2000. je bila prije 20 godina. Više ništa nije isto

2000. je bila prije 20 godina. Više ništa nije isto

ULAZIMO u 2020. godinu, što je prilika da se prisjetimo koliko su se naši životi i cijeli svijet promijenili. Pogled unazad samo 20 godina izaziva vrtoglavicu jer svijet u kojem smo živjeli 1999. i 2000. izgleda kao daleka prošlost, iako su je mnogi od nas doživjeli i preživjeli.

 Godine 1999. muzika se slušala, primjerice, na discmanu te su se masovno kupovali CD-ovi koji su danas relikt iz daleke prošlosti, kao i floppy diskovi.

Uspon masovnog korištenja mobitela je tek počinjao, više nisu bili veličine tek rođene bebe i najveći hit bila je Nokia 3310. Danas Nokia ne igra neku relevantnu ulogu u sektoru kojim je prije 20 godina dominirala. 

Filmovi su se snimali na filmskoj traci, a danas se sve više snimaju digitalno. Ipak, najveći hit 1999. godine bio je povratak Georgea Lucasa s Ratovima zvijezda – Epizoda 1: Fantomska prijetnja, filmom koji je sniman digitalno, a ovih dana u kinima igra navodno posljednji dio trostruke trilogije o usponu i padu Skywalkera, no najveći hit ove godine su bili Osvetnici: Završnica. Opsesivci stripovima su postali oni koji diktiraju američku filmsku industriju.

Fotografiralo se fotoaparatima, danas za to služe većinom pametni telefoni preko kojih se i sluša glazba, razmjenjuju poruke, surfa internetom, gleda serije itd. Za ono što je 1999. trebalo nekoliko uređaja, danas je dovoljan jedan. U knjižarama je najveći hit bila treća knjiga o malom čarobnjaku Harryju Potteru koji je tek bio na putu da postane globalni fenomen, serijal superuspješnih filmova, a i Vatikan ga još nije proglasio sotonizmom.

Za surfanje internetom se moralo priključiti na liniju fiksne telefonije, a učitavanje stranica je trajalo i nekoliko minuta. Danas bi svatko čupao kosu da loading traje i traje kao tada. Većina e-mail adresa je bila na Hotmailu, danas je na Gmailu. Google je pak 1999. bio u drugoj godini postojanja, daleko od toga da postane jedna od najvećih korporacija na svijetu.

Najviša zgrada na svijetu bila je 1999. Petronas Twin Towers u malezijskom Kuala Lumpuru (451,9 metara), a danas je to Burj Khalifa u Dubaiju (829,8 metara). 

Ipak, jedna je promjena u proteklih 20 godina najvažnija, a to su klimatske promjene.

Prema studiji objavljenoj ove godine u znanstvenom časopisu Science Advances, Zemlja je prije 20 godina počela postajati sve manje zelena, odnosno već dva desetljeća se bilježi pad rasta biljaka. Znanstvenici to smatraju samo jednim od brojnih simptoma klimatskih promjena koje bi mogle ozbiljno ugroziti opstanak ljudske vrste.

Ako je vjerovati upozorenjima stručnjaka, opravdano je da se zapitamo hoćemo li za 20 godina u odnosu na 2020. uopće biti u prilici raditi ovakva prisjećanja ili ćemo se boriti za goli opstanak na užarenom planetu koji smo uništili.

index

KOMENTARI