instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

448 stranice ljubavi prema BiH prevedene na turski jezik

448 stranice ljubavi prema BiH prevedene na turski jezik

Turska fondacija BSA inicirala je dodatne mostove kulture te obezbijedila prevod monografije
Bosn i Hercegovina – Očima ljubavi na turski jezik. U sklopu promocije u Istanbulu, pored predstavljanja knjige, održana je i izložba od 50 ekskluzivnih fotograja iz monograjemetarskog formata.

Na adresi muzeja i galerije sa stalnom postavkom turskih umjetnika, u srcu Istanbula, na sultan Ahmedovom trgu, u okruženju Aja Soje i Plave Džamije, u galeriji rektorata Univerziteta Marmara, u subotu, 14. Oktobra, na našu veliku čast, uz prisustvo čelnih ljudi pomenute fondacije i mnogobrojnih članova.

Najposjećenija metropola Evrope ima posebnog gosta gostiju, koji su stigli sa svih strana, ne samo Istanbula nego i Evrope, upriličena je svečana promocija monograje.

Izuzetne reakcije turskih akademika i umjetnika zadobile su fotograje ljepota našeg prirodnog bogatstva, a posebnu pozornost izazvala je fotograja s motivom divljih konja zaleđenih u vremenu i notama male violonistkinje, koja je postala i zvaničan motiv ovogodišnjeg festivala posvećenom bosanskoj kulturi i
tradiciji u Istanbulu.

„Voda nas nosi u pravom smjeru i zahvalnost dugujem čelnim ljudima fondacije, koji su prepoznali naša zalaganja i značaj priče o Bosni.“ – riječi su autora Samira Sinanovića.

Naš projektni tim na čelu sa Samirom će posjetu Istanbulu pamtiti zasigurno kao posebnu, jer po broju muzeja, pozorišta, knjižara, galerija, kina, spomenika, Istanbul opravdano važi kao svjetski centar kulture, a srdačnost i gostoprimstvo koje smo osjetili na svakom koraku, rijetko da ćemo pronaći na nekoj drugoj adresi.

Na festivalu posvećenom bosanskoj kulturi i tradiciji, pored Samirove izložbe i promocije knjige, gosti učesnici festivala bili su i pjesnik Abdulah Sidran te naši interpretatori sevdaha Amira Medunjanin i Damir Imamović.

KOMENTARI