instant fap
NaslovnicaMagazin

7 namirnica koje nutricionisti ne žele jesti

7 namirnica koje nutricionisti ne žele jesti

Američki nutricionist Mike Roussell preporučuje kojih bi se ‘zagađenih’ namirnica trebali kloniti kako biste sačuvali zdravlje. Naime, uz neke se dodatke i dobra hrana može prometnuti u štetnu.

1. Rižini kolačići

Možda su okarakterizirani kao dijetna hrana koju rado ‘hrskamo’ kad smo na nemasnoj dijeti, no nemojte se zavaravati da su zdravi. Rižini su kolačići ugljikohidrati koji imaju glikemijski indeks 91 (čista glukoza ima 100) i u rekordnom roku će vam povećati razinu šećera u krvi. No kad vam šećer padne i počnete se tresti od gladi, vjerojatno ćete posegnuti za dodatnim obrokom. Što će vam u konačnici otežati mršavljenje.

2. ‘Fat-free’ dresing za salatu

Savršen primjer kako se dobra hrana može prometnuti u štetnu. Preljev za salatu savršena je kombinacija octa (koji može pomoći kontroli šećera u krvi) i biljnih ulja (s esencijalnim masnim kiselinama, a ponekad i antioksidansima). Međutim, strah od masnoća natjerala je proizvođače da učine dresing privlačnijim, pa su ga obogatili šećerom i kukuruznim sirupom, emulgatorima i ostalim tajnim kemijskim spojevima kako bi mu poboljšali okus.

3. Seitan

Potječe iz Azije, a mnogi ljudi koriste ga kao zamjenu za meso. No za razliku od sojinih prerađevina, seitan je proizveden od pšeničnog brašna, odnosno glutena. Pšenični je gluten protein koji ponekad izaziva alergije, a u pšenici i njezinim proizvodima nalazi se u malim količinama. Iako ne postoje istraživanja koja povezuju seitan i alergije na gluten ili njegovu nepodnošljivost, treba biti oprezan s konzumiranjem tog proteina jer može potaknuti alergijsku reakciju ili netoleranciju na glutenske proizvode.

4. Žitarice

Tu pripadaju obrađene i oljuštene žitarice i njihovi proizvodi. Nažalost, to je većina ugljikohidrata na policama u trgovinama. Rafinirane i obrađene žitarice obično se nalaze u obliku ‘zdravih’ žitarica za doručak i kao tjestenina. Riži i ostalim oljuštenim žitaricama uklonjena su vlakna bogata vitaminima i mineralima prijeko potrebna za probavu, a tvrtke su smislile kako ih učiniti zdravijima, pa im naknadno ugrađuju spomenute nutrijente. No obično je riječ o sintetiziranima vitaminima i mineralima i sintetičkim vlaknima koje organizam teško ili gotovo uopće ne apsorbira, a proizvođači svejedno tvrde da se radi o ‘cjelovitim’ žitaricama.

5. Zaslađena pića

Ako odlučite prestati konzumirati samo jedan proizvod s ove liste, to bi trebali biti sokovi. Prazne kalorije popunit će vaše masne jastučiće na trbuhu, a istodobno vam neće dati potreban osjećaj sitosti. Osim toga, jednostavni šećeri snizit će vam dobar kolesterol i povećati trigliceride (što su dva faktora rizika za bolesti srca). Šećeri će vas učiniti tromima i onemogućiti normalan oporavak organizma od vježbanja te će vam povećati rizik od brojnih kroničnih bolesti.

6. Griz i krupica

To su zapravo usitnjeni komadići zrna nastali preradom pšenice, odnosno kukuruza. Nutricionistički, nedostaje im značajnije doze vitamina i minerala i vlakana te nemaju esencijalnih masnoća. Nemaju okusa, pa se često koriste masnoće, maslac, mlijeko, vrhnje ili sir kako bi dobili na punini okusa i energetskoj vrijednosti. Međutim ta kombinacija izrazito je pogubna za vaše krvne žile.

7. Riba

Što je riba viša u hranidbenom lancu, veća je mogućnost nakupljanja žive u njezinom tijelu. Iako su bogate omega-3 masnim kiselinama posebno su opasne tune, morski psi i lososi, stoga valja biti posebno oprezan prilikom kupnje uvezenih konzervi ribe.