instant fap
NaslovnicaSanski Most

Završetak proljetne sjetve

Završetak proljetne sjetve

 

Proljetna sjetva trenutno je u punom jeku, jer su vremenske prilike posljednjih dana gotovo idealne za ove poljoprivredne radove, pa bi sjetva mogla biti završena za desetak dana. Iako je morala biti prolongirana za nekoliko dana, zbog obilnih kišnih padavina koje su onemogućile zasijavanje oranica, proljetna sjetva, u kojoj će biti zasijano najviše kukuruza, neće zakasniti. Isto tako očekuje se da bi i urod trebalo da bude dobar, samo ako bude kišnih dana u maju.

Prema kalendaru poljoprivrednih radova, proljetna sjetva traje do desetog maja, te s obzirom na odlične vremenske uslove, temperature vazduha i zemlje koje trenutno pogoduju radovima na polju, očekuje se da poljoprivrednici okončaju proljetnu sjetvu  u optimalnom vremenskom roku.  Kako nas je informisao Elvis Pašić, stručni saradnik za poljoprivredu u općinskoj Službi za privredu i komunalne djelatnosti, proljetna sjetva je sada u punom jeku na području općine Sanski Most, nakon dugog kišnog perioda koji je onemogućio sjetvu. On je naveo da je sada vrijeme idealno za sjetvu, te da rokovi još nisu probijeni, jer je tek početak maja. Prema njegovim riječima, kukuruz je najraširenija proljetna kultura, koje će ove godine u proljetnoj sjetvi najviše biti zasijano.

Podsjećamo, na osnovu plana proljetne sjetve za 2012. godinu, koji je urađen od strane općinske službe za poljoprivredu, na području općine Sanski Most ove godine planirano je da se zasije 7237 hektara. Prema navedenom planu ovog proljeća poljoprivrednim kulturama planirano je da se zasiju veće površine u odnosu na prethodnu godinu. Sjetva žitarica planirana je da se obavi na površini od 3438 hektara. Povrćem je planirano da se zasije 2219 hektara, a krmnim biljem 1564 hektara.

Predviđenim planom najmanje će biti zasijano industrijskog bilja, svega 16 hektara. Kao i prethodnih godina najveći dio obradivih površina na području općine Sanski Most biće zasijano žitaricama, među kojima je kukuruz u zrnu najdominantnija kultura, na koju otpada 3174 hektara sjetvene površine. Zatim slijedi povrtno bilje, u kojem se prema planiranim sjetvenim površinama posebno izdvaja krompir sa 974 hektara.

 


KOMENTARI