instant fap
NaslovnicaBiH

Imali smo u SDP-u običaj da kažemo: SBB je tele od SDA

Imali smo u SDP-u običaj da kažemo: SBB je tele od SDA

ŠEMSUDIN MUMINOVIĆ, LEGENDARNI KOMANDANT 206. VITEŠKE BRIGADE
Imali smo u SDP-u običaj da kažemo: SBB je tele od SDA Neshvatljivo je da u demokratiji odlučuje jedan čovjek. To je bilo i presudno da napustim SDP. Najveći brend koji je nosio SDP Željko Komšić otišao je iz Partije, kaže zlatni ljiljan koji je Ratka Mladića natjerao u bijeg

Na početku rata odmah je uzeo pušku i bio komandant. Borio se svakog dana do kraja rata. Zlatni ljiljan Šemsudin Muminović, legendarni komandant 206. viteške brigade Zvornik. Ratovao je zajedno sa narodnim herojima Hajrom Mešićem i Senadom Hodžićem. Sa saborcima je zaustavio ofanzivu koja je prijetila padom Tuzle. Borio se protiv plaćenika iz Srbije, u herojskoj bitki za Kovačeviće uništio 11 tenkova. Sa saborcima je oslobodio Ban brdo, te slomio i dotukao Seminar i Čekić i nakovanj – akcije na teočački džep kojima je rukovodio zločinac Ratko Mladić. Veli, Mladić je u Seminaru jedva izvukao živu glavu, pobjegao je helikopterom. Učestvovao je u akcijama na Lisači, Vozućoj, sve do proboja Srebreničana… Danas ga povremeno privode u tužilaštva. Poslije rata je bio član SDP-a. Ovu stranku je napustio nakon prošlih izbora jer, kako kaže, ni u ratu, a ni u miru ne želi da bude poslušnik. Prije nekoliko dana na skupu Stranke demokratske akcije u Sapni dao je podršku kandidatima ove stranke.

• Gospodine Muminoviću, kažu da ste na skupu SDA u herojskoj Sapni imali izuzetno emotivan nastup?

– Normalno je da će biti emotivan kada vidiš da su u masi general Malkić, Muhamed Avdić, komandant kalesijske brigade, Dževad Mahmutović, komandant vlaseničke brigade, kad vidiš sve te ljude, kad vidiš sve borce. Prije svega, kad sam vidio mog Smaju, komandira čete, koji je invalid u kolicima. Kada sam vidio svog brata, koji je bio komandir bataljona, četiri puta ranjavan, nula posto invalid. Logično je da emocije prevladaju. Osjetiš želju, ne da glasno vičeš, nego da vrisneš, i od bola i od sreće. To su stvari koje se nikad ne mogu zaboraviti. Kad vidiš na bini da je pola od te djece iz šehidskih porodica, koja su danas završila fakultete, a nemaju posla.

• Zbog čega ste odlučili dati podršku SDA i šta Vas je najviše razočaralo u SDP-u?

– Ono što me ponukalo da se priključim SDA jeste borba za Bošnjake. Mislim da je u ovom momentu BiH prepuštena sama sebi i SDA. Bez obzira što neki govore TD koalicija, uglavnom se ovdje radi o konceptu opstanka Bošnjaka na ovom prostoru. SDP sam napustio i sada sam vidio da je SDA najmanje društvo jednog lica. U ostalim strankama je manjak demokratije. Neshvatljivo je da ideju koju sam ja prije dvije godine propagirao i na skupovima govorio, da od 20.000 radnih mjesta koje je obećala kantonalna vlast, nismo zaposlili nikoga, osim savjetnika premijera. Nismo uradili ništa po ostalim pitanjima od onih pet politika. Kada vidite da su samo zaposleni savjetnici, funkcioneri, a ostala privreda u kolapsu, onda nema ništa od toga. Neshvatljivo je da u demokratiji odlučuje jedan čovjek. To je bilo i presudno da napustim SDP. Najveći brend koji je nosio SDP Željko Komšić otišao je iz Partije.

• Ko je kriv za Komšićev odlazak?

– Zna se. Najuže rukovodstvo. Čudim se da jedan sinonim socijaldemokratije, građanske opcije, sinonim jedne BiH, izađe iz SDP-a. Mjereći sad između ostalih partija, SDA podržavam zbog interesa BiH i boraca. Svako hoće da zaboravi učešće boraca u ratu. Ja ne dam. Borim se svim silama. To sam i na skupu govorio. Imao sam priliku da doživim tolike ovacije u Sapni na promociji SDA, gdje čovjek osjeti zadovoljstvo što je bio komandant tim ljudima. A mnogi bi iz ostalih stranaka da zaborave i Seminar, kada smo Mladića porazili, i sve zlatne ljiljane. Pogledajte odnos sadašnje vlasti – skidaju invalide iz Srebrenice, koji nemaju dokumentacije. Pa, ostala je u Srebrenici, spaljena. Činjenica je da ima ljudi koji su nelegalno stekli prava. Ali, pitam se, otkud 500.000 boraca danas? Da nas je bilo toliko, stigli bismo do Bukurešta.

• Kako komentarišete zbližavanje i koaliciju Lagumdžije i Radončića i njihov obračun sa SDA?

– Čudne su to stvari. Prije dvije godine je bilo neprihvatljivo da dođe do koalicije SDP-a i SBB-a. Računalo se da je to, kako smo imali običaj da kažemo u SDP-u, tele od SDA. Ili Stranka za BiH. Ili ove druge stranke koje su tele od SDP-a – SDU i ostale. Neshvatljivo je da se uđe u taj deal. Međutim, po informacijama koje sam čuo od čovjeka iz Predsjedništva, Glavnog odbora SDP-a, ne treba da čudi ta koalicija. Ovdje je u pitanju privatizacija Fabrike duhana Sarajevo, elektroenergetskog sistema, BH Telecoma i ostalih, gdje se na sve načine pokušava odraditi ono što je SDA štitila sve ove godine.

• Čini se da u toj koaliciji nema nikakve ideologije ili bar želje da se gradi država i pomogne narodu?

– Nema tu ideologije. U SDP-u nema ideologije. Poslije odlaska Željka, u SDP-u ne postoji nikakva ideologija, osim ideologije Zlatka Lagumdžije i Damira Hadžića. To je glavna ideologija. Oni su tvorci ideologije koja se svodi na to da moraš biti poslušan i da slušaš njih. SDA je otvorena. I ono što mi se svidjelo kada sam bio kod predsjednika Općinskog odbora ovdje u Tuzli, jeste to da su svi isti. Svaki član SDA je ravnopravan. Isto što smo mi uradili u Udruženju ljiljana. Svi smo isti. Nema razlike po činovima, po formacijskom mjestu. Zlatni ljiljan je zlatni ljiljan. Svejedno je da li je general ili vojnik. Bošnjaci moraju shvatiti suštinu opstanka Bosne, a ona će opstati ako budemo njegovali tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata, ako se budemo sjećali šehida – najboljih bosanskih sinova, ako budemo pazili na šehidske porodice, na pripadnike Armije BiH…

KOMENTARI