instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Akcija “Kurir”: Kako su Kinezi nelegalno iznosili novac iz BiH

Akcija “Kurir”: Kako su Kinezi nelegalno iznosili novac iz BiH

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje završili su kontrole kod poreskih obveznika koji su bili predmet akcije kodnog naziva “Kurir”. Kod pojedinih obveznika su u kontrolama utvrđeni manjkovi roba na zalihama i to u iznosu od 948.496,11 KM, a kod pojedinih viškovi roba na zalihama u iznosu od 195.353,95 KM.

 Po okončanju akcije kodnog naziva “Kurir” koju su proveli službenici UIO u saradnji sa službenicima SIPA-e, inspektori Sektora za poreze UIO završili su kontrole poslovanja sedam pravnih lica čiji su vlasnici kineski državljani.
Kontrole su podrazumijevale popis svih roba koje se nalaze na zalihama. U kontrolama je utvrđen ogroman manjak roba u ukupnom iznosu od 878.917,11 KM. Na utvrđene manjkove robe biće obračunat PDV u iznosu od 17 posto. Također, kod pojedinih obveznika su utvrđeni i viškovi robe na stanju i to u iznosu 195.353,95 KM i ova je roba bila predmet oduzimanja od službenika UIO.

U narednom periodu UIO će protiv sedam pravnih lica čiji su vlasnici kineski državljani pripremiti Izvještaj o postojanju osnova sumnje da su počinjena krivična djela poreska utaja i pranje novca, koji će biti proslijeđen Tužilaštvu BiH.

Podsjećamo, u nastavku akcije kodnog naziva “Kurir” službenici UIO i SIPA-e su dana 15. aprila 2016. godine izvršili pretrese na 18 lokacija širom BiH i utvrdili da je na nezakonit način iz BiH izneseno oko 3 miliona eura.

Postoji osnovana sumnja da su pravna lica čiji su vlasnici kineski državljani u prethodnih nekoliko godina na nezakonit način uvozila robu u BiH, istu prodavali “na crno“ bez bilo kakve dokumentacije, a zatim novac pretvarali u eure i putem posrednika fizičkih lica – građana BiH, isti prenosili u susjednu Republiku Hrvatsku, odakle je novac putem jedne komercijalne banke transferisan u Kinu.

Prvobitna akcija kodnog naziva “Kurir” izvedena je krajem 2015. godine gdje je detaljnom istragom utvrđeno da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezanim preduzećima i pravnim osobama, duži vremenski period, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 miliona eura), koji nije transferiran platnim prometom, već je fizički krijumčaren na teritoriju Republike Hrvatske te dalje u inostranstvo. Sve prikupljene informacije i dokazi nalaze se u izvještajima koje će procesuirati Sud i Tužilaštvo BiH.

KOMENTARI