instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

BiH jedna od rijetkih zemalja u kojoj nema slučajeva bjesnila

BiH jedna od rijetkih zemalja u kojoj nema slučajeva bjesnila

Nakon završetka petogodišnjeg Programa kontrole i iskorjenjivanja bjesnila te zahvaljujući provedenom programu oralne vakcinacije protiv bjesnila i kontrole ove bolesti, konstatovano je da je Bosna i Hercegovina postigla zavidan status zemlje u kojoj prethodne godine, kao i u prva tri mjeseca 2016, nije zabilježen niti jedan slučaj bjesnila.

Do sada je realizirano deset kampanja oralne vakcinacije lisica, koje su i glavni nositelji virusa bjesnila u BiH. Počevši od jeseni 2011, oralna vakcinacija je provođena dva puta godišnje, a posljednja je bila u aprilu ove godine.

Šef Operativnog odjela za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH Martin Schieder kazao je na današnjoj pres-konferenciji da je kampanje finansirala Evropska unija (EU)  od oko 5,3 miliona eura namijenjenih za za nabavku, testiranje te distribuciju vakcina protiv bjesnila.

Također, dodao je da je EU uložila i dodatnih milion eura uloženih u projekte tehničke pomoći nadležnim institucijama u BiH te da se cjelokupna inicijativa odnosi na zemlje zapadnog Balkana.

Podsjetio je da je 2010. vladala epidemija bjesnila te da je u BiH tada zabilježeno 47 slučajeva bjesnila životinja u BiH, nakon čega su sve zemlje zapadnog Balkana reagirale i odlučile da uvedu program zaštite. Zaključio je da je program vakcinacije lisica bio uspješan te da je BiH jedna od rijetkih zemalja u kojima više nema slučajeva bjesnila.

Dodao je da je planirano provođenje još dviju kampanja, u jesen ove godine, do proljeća 2017, što će BiH pomoći da sačuva status zemlje gdje je bjesnilo iskorijenjeno.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba istakao je da je bjesnilo neizlječiva virusna bolest divljih životinja, koja se prenosi i na ljude te da su lisice predstavljaju glavni izbor bjesnila u BiH.

Naglasio je da je EU ranije pomogla u provođenju vakcinacije na području država zapadnog Balkana, uključujući susjedne države, što je ocijenio bitnim jer bjesnilo, kao bolest koju prenose divlje životinje, “ne poznaje administrativne granice”, javlja Fena. Apelovao je na vlasnike kućnih ljubimaca da ih redovno vakciniraju kod veterinara te zamolio sve građane da daju svoju podršku u smislu širenja informacija o ovom programu vakcinacije i da veterinarskim organizacijama prijavljuju slučajeve uginulih životinja.

KOMENTARI