instant fap
NaslovnicaUncategorized

Algoritam koji prepoznaje da li je vaš osmijeh lažan

Algoritam koji prepoznaje da li je vaš osmijeh lažan

Video chat je u današnje vrijeme jedan od najpopularnijih načina komunikacije. Dešava se veoma često da nam se neko nasmiješi a mi se u trenu zapitamo da li je ta osoba iskrena ili se smije “reda radi.  Naučnici MIT-a imaju odgovor na taj problem.

Oni su kreirali algoritam koji prema više različitih parametara može prepoznati jesu li naši facijalni izrazi kojima izražavamo veselje, zadovoljstvo, frustraciju, strah ili prezir, stvarno iskreni i održavaju li naše emocije kojima  želimo prikazati sugovornicima, ili su samo “dobro namještene face”.

Naučnici  kažu kako im namjena nije bila razviti softver za analizu iskrenosti u video chatu, već u svrhu pomoći pri komunikaciji s autističnim osobama, čiji izrazi lica mogu ukazati na njihovo stvarno raspoloženje i time omogućiti osobama u njihovoj okolini da udovolje njihovim stvarnim potrebama.

Pored toga ovaj softver može pomoći i pri razumijevanju raspoloženja osoba iz različitih kulturoloških područja, obzirom da na primjer osmijeh kod Azijata često ima drugačije značenje nego kod Amerikanaca, čije facijalne izraze ne smijemo tumačiti kao stvarni odraz raspoloženja, obzirom da se više oslanjaju na verbalno izražavanje.

Stoga se ovaj MIT-ev softver može isprogramirati unošenjem različitih parametara koji će algoritmu omogućiti prepoznavanje osjećanja iz facijalnih izraza.