instant fap
NaslovnicaSanski Most

Analiza javnog nastupa Sanjina Halimovića!

Analiza javnog nastupa Sanjina Halimovića!

O aktuelnoj bosanskohercegovačkoj političkoj sceni, u dnevniku TV1 govorio je Potpredsjednik SDA Sanjin Halimović.

Kinetička komunikacija, koja podrazumijeva pokrete glave, tijela, ruku i mimičke pokrete, zajedno s paraverbalnom komunikacijom Potpredsjednika Halimovića, s obzirom na temu razgovora, može se ocijeniti besprijekornom.

Ideografi – gesitikulirajući pokreti koji su pratili tok misli Halimovića usklađeni su s njegovom verbalnom komunikacijom u odgovaranju na postavljena pitanja. Otvaranjem i pružanjem dlanova prema sugovorniku daje do znanja da je iskren u odgovaranju na postavljena pitanja, a o okrenutim dlanom prema dolje signalizira da je autoritativan.

Kontakt očima je odličan, sagovornicu je  gledao u oči dovoljno dugo ostavljajući utisak iskrene, otvorene i osobe od povjerenja, a s druge strane, povremeno je skretao pogled u stranu  kako mu pogled ne bi dobio konotaciju agresivnosti i i nepristojnosti.

Govori umjereno, sigurno, bez sarkazma i zajedljivosti, te se vidi da vlada materijom o kojoj govori.

U govoru mu je nedostajalo malo više oscilacije u glasnoći, tempu i ritmu implicirajući i nedostatak dinamike govora, ali s obzirom da je govorio o osjetljivoj  temi onda je ovo vokalno neosciliranje čak i poželjno jer djeluje smirujuće na auditorijum, a tim i ne odaje zabrinutost za budućnost SDA na političkoj sceni.

S obzirom da je ova partija trenutno u krizi, jako je bitno da pojedinci koji daju izjave za medije ispred SDA vode računa o kulturi govora i izražavanja, te da izazivaju pozitivne reakcije javnosti, jer im javnost pozorno „vaga“ svaku izgovorenu riječ i prosuđuju da li su iskreni i dobronamjerni.

Krizu treba shvatiti kao šansu za preokret i izgradnju boljeg ugleda.