instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Analiza portala Posao.ba o stanju na tržištu rada BiH: Na jedno radno mjesto aplicira 30 kandidata

Analiza portala Posao.ba o stanju na tržištu rada BiH: Na jedno radno mjesto aplicira 30 kandidata

Lani su poslodavci zaprili oko 300.000 aplikacija za posao, a bilo je ponuđeno 21.000 otvorenih radnih mjesta

Prava slika stanja na tržištu rada pokazuje ogromni nesrazmjer između ponude poslova i potražnje kadrova. Dok sa jedne strane postoji gomila nezaposlenih osoba sa fakultetima društvenog smjera i veoma malog broja poslova u administraciji, dotle je otvoren veliki broj radnih mjesta u informatici, a upravo u ovom sektoru je najmanje kadrova, posebno programera. To je pokazalo istraživanje tržišta portala Posao.ba

Najtraženija zanimanja

Prema riječima voditeljice marketinga u kompaniji Kolektiv d.o.o., koja je vlasnik portala Posao.ba, Edine Šehović prodavač i programer među najtraženijim su poslovima. Osim toga, u deset najtraženijih zanimanja po prvi put pojavilo se i medicinsko osoblje.

– Operater u pozivnom centru, komercijalista, menadžerski poslovi, ugostiteljski radnici, zastupnici u prodaji osiguranja, monteri u građevini i građevinski inženjeri su najtraženija zanimanja u BiH – navela je Šehović tokom prezentacije analize tržišta rada.

Kazala je da je u 2015. godini na portalu Posao.ba objavljeno oko 10.000 oglasa za posao, dok je broj otvorenih radnih pozicija u okviru oglasa iznosio više od 21.000.

– Mi smo procijenili da je u 2015. godini putem Posao.ba portala posao pronašlo ili promijenilo 19.000 osoba, što je u odnosu na 2014. godinu porast od sedam posto – podvukla je Šehović.

Dodala je da je najveća ponuda poslova bila u većim gradovima BiH, pa je tako na prvom Sarajevo, sa čak 27,9 posto od ukupnog broja objavljenih oglasa, Banja Luka sa 7,4 i Mostar sa 4,8 posto.

Rast aplikacija

Odnos ponude i potražnje poslova problem je koji se nastavlja iz godine u godinu. Deficitarne kategorije poslova za koje je ponuda poslova bila veća od potražnje poslova u 2015. godini su zdravstvo, komercijala – prodaja, elektrotehnika – mašinstvo, građevinarstvo, informacione tehnologije, zanatske usluge i ugostiteljstvo.

Poslodavci su u periodu januar – decembar 2015. godine zaprimili oko 300.000 prijava na oglašena radna mjesta, dok je u prosjeku na jedan oglas apliciralo 30 kandidata, odnosno 20 posto više u odnosu na 2014. godinu.

(K. Silajdžija/Faktor.ba) 

KOMENTARI