instant fap

Analiza Vlade FBiH: Branković najuspješniji premijer od 2000. godine

Analiza Vlade FBiH: Branković najuspješniji premijer od 2000. godine

Jedini premijer Federacije Bosne i Hercegovine od 2000. do 2012. godine koji je povećao zaposlenost i smanjio nezaposlenost je Nedžad Branković, pokazala je analiza Vlade FBiH koja je okončana krajem prošle godine, saznaje Patria.

Naime, Federalni zavod za programiranje razvoja izradio je dokument pod nazivom „Makroekonomski indikatori od 2000. do 2012. godine“ u kojem su navedeni ključni pokazatelji o radu pet federalnih premijera iz tog perioda, Alije Behmena, rahmetli Ahmeta Hadžipašića, Nedžada Branković, Mustafe Mujezinovića i prva godina mandata aktuelnog premijera FBiH Nermina Nikšića. 

Prema toj analizi, jedino je u vrijeme Brankovićevog mandata od 2007. do 2009. godine u FBiH zabilježen rast stope zaposlenosti i to za 3,9 posto i pad stope rasta nezaposlenosti od 0,7 posto, dok za mandata sva četiri ostala premijera zaposlenost je padala, a nezaposlenost rasla.

No, treba imati u vidu da su svi oni djelovali u različitim okolnostima, primjerice Nikšić je došao u vrijeme najveće globalne ekonomske krize.

Također, prema istom dokumentu, za Brankovićevog vakta najviše je bilo i investicija i to 24 posto bruto društvenog proizvoda. Najveća stopa ekonomskog rasta FBiH je ostvarena za vrijeme rahmetli Ahmeta Hadžipašića, i to 7,4 posto. Za vrijeme Brankovićevog mandata ona je bila 7,3 posto da bi drastično pala u vrijeme Mujezinovića na 3,6 posto. Analiza je dostavljena i aktuelnom sazivu Vlade FBiH, javlja NAP.

Branković je inače trenutno optužen u aferi „Energopetrol“ zbog krivičnog djela propuštanje nadzora nad provođenjem privatizacijskog ugovora, zajedno s još nekoliko osoba, i to pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Objavljujemo i neke od grafikona analize koju je uradio Federalni zavod.

Radiosarajevo.ba

KOMENTARI