instant fap

Anketa Vijesti.ba: Najviše povjerenja za SDA i SBB

Portal vijesti.ba proveo je prvu u nizu anketa čiji je cilj ispitati javno mijenje pred predstojeće lokalne izbore koji ce se održati u oktobru ove godine. U prvoj anketi pitali smo vas ”Za koju ćete stranku glasati na predstojećim lokalnim izborima.

Anketa je pokrenuta 10.07.2012., a do njenog zaključenja ukupan broj učesnika je bio 63 869.

Obzirom da su u anketi bile zastupljene stranke iz cijele BiH vrlo je bitno uzeti u obzir i nacionalne predznake stranaka u ukupnom rezultatu.

Najbolji rezultat ukupno ostvarila je SDA sa 29,77 % glasova, a slijede je SBB sa 15,01 % i SDP treći sa 13,96 % glasova. SBiH  je na četvrtom mjestu sa 10,52 % glasova, dok je peti SDU BIH sa 7,98 %glasova.

Svih pet prvih se slobodno može podvesti pod (pretežno)bošnjački nacionalni korpus. Tako bi sudeći prema rezultatima ankete SDA ostala tradicionalno jaka stranka, a s obzirom da je SDP treći u anketi sa duplo manje glasova od SDA, da se zaključiti da SDA vraća snagu koju je imala pred opće izbore 2006 godine dok SDP gubi povjerenje građana koji su za njih glasali 2010 godine. Sudeći prema anketi ocekivati je i da ce SBB dobar rezultat općih izbroa iz 2010 opravdati i na svojim prvim lokalnim izborima ove godine. SBiH i SDU su stranke sa tendencijom porasta od posljednjih izbora.

Među hrvatskim i srpskim strankama nema velikih iznenađenja. Očekivano SNSD je apsolutni favorit u Republici Srpskoj, ali i u općinama u Federaciji u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo. Također očekivano HDZ je bez premca među hrvatskim strankama i vrlo lako bi se moglo desiti da nakon ovih izbora HDZ ossvoji rekordan broj glasova Hrvata.

U novoj anketi Vas pitamo:

Kako procjenjujete odluku Ustavnog suda, ići će u korist:

STARE KOALICIJE (SDA – HSP – NSRzB )
NOVE KOALICIJE  (SDP – SBB)

KOMENTARI