Assad šalje 3.000 vojnika za protunapad na pobunjenike u Alepu

HomeVijestiGlobus

Assad šalje 3.000 vojnika za protunapad na pobunjenike u Alepu

Nema nade za nastavak primirja u Siriji

Snage sirijskog režima sa saveznicima šalju pojačanja u Alep kao pripremu na protunapad na pobunjenike, prenose posmatračke grupe.

“Libanski šijitski pokret Hezbollah i sirijski režim mobilizirali su više od 3.000 vojnika i militanata kao pripremu za protunapad uz podršku ruskih aviona kako bi povratili ključne tačke koje su izgubili u protekla dva dana”, rekao je Rami Abdel Rahman, predsjednik Sirijskog opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Brita Hagi Hassan, predsjednica alepskog lokalnog vijeća koje predstavlja opoziciju, napisala je na Facebooku kako su “pobunjenici spremni na sve mogućnosti”, prenosi Hina.

Zastupnik Hezbollaha Hassan Fadlallah u nedjelju je o bici za sjeverni grad Alep rekao da je “ključna”. Borci Hezbollaha u sukobu podupiru režim sirijskog predsjednika Bašara al-Assada.

Pobunjenici su se u subotu s džihadistima probili kroz vladine položaje na jugu Alepa i spojili se s borcima u istočnom, pobunjeničkom dijelu grada.

Objavili su da su razbili opsadu snaga režima koja traje četiri sedmice, no Damask to odbacuje.

Opservatorij je objavio kako je taj proboj omogućio pobunjenicima da pokrenu napad na zapadni dio Alepa koji drže snage režima i u kojem živi oko 1,2 miliona ljudi.

Jaish al-Fatah, jedna od pobunjeničkih frakcija, u ponedjeljak je saopćila da kreće s novom fazom bitke kako bi oslobodila cijeli Alep i pružila sigurnost građanima koji žive pod kontrolom snaga režima.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0