instant fap

Atletski miting u Zenici: Najavljen dolazak i desetak olimpijaca

Atletski miting u Zenici: Najavljen dolazak i desetak olimpijaca

Sedmi međunarodni atletski miting “Zenica 2016.“ u organizaciji Atletskog kluba “Zenica“ održat će se u Zenici 1. juna 2016. godine na atletskom stadionu na Kamberovića polju u Zenici.

Na ovogodišnji miting prijavili su se takmičari iz evropskih zemalja, ali i zemalja Južne i Sjeverne Amerike, te Afrike.

Suad Kaknjo, predsjednik Atletskog saveta BiH, te Atletskog kluba Zenica rekao je kako je sve spremno za atletski miting u ovom trenutku.

“Sedmi atletski miting Zenica 2016. je za sedam dana, pripreme su u završnoj fazi i gotovo je sve spremno. Interesovanje za miting je veće nego inače i to je prirodno. Organizacioni odbor na čelu sa rahmetli gradonačelnikom Husejinom Smajlovićem, osnovan je prije dva mjeseca, a rad za pripreme za atletski miting počele su u februaru ove godine. Istaknuti rezultati naših atletičara, a prije svega bronzane medalje našeg 800-metraša Amela Tuke obavezalo nas je da ovaj miting, koji je već tradicionalni i u evropskom je kalendaru takmičenja, podignemo na najviši nivo. Sada mogu reći da smo na odličnom putu da to zaista realizujemo. Organizacioni odbor napravio je sve u smislu budžetiranja, a on je obezbijeđen 80 posto i već nam daje naznake da ćemo budžet i zaokružiti“, rekao je Kaknjo.

Dodao je kako su i nagrade prema standardima IAF-a te dodao da je pristigao veliki broj prijava, objasnivši kako se prvi put selektuju i biraju prijave, a u Zenici će biti prisutno i desetak olimpijaca.

Direktor atletskog mitinga, Aziz Kevelj rekao je kako je veliki broj prijavljenih takmičara.

“Što se tiče tehničke organizacije, već je počelo umivanje stadiona i korekcije koje su potrebne. Mislim da će stadion biti u pravom svjetlu i izadnju i spreman da prihvati evropsku i svjetsku atletsku elitu. Kada bismo imali budžet osam ili devet puta veći od sadašnjeg, mogli bi primiti sve oni koji su se prijavili, s obzirom da vlada veliko interesovanje. Da li se radi o preporodu atletike, vidjet ćemo, a miting svake godine ide naprijed. Za sada smo primili i prihvatili prijave iz tačno 20 zemalja, a prijave koje su pristigle su iz preko 30 zemalja. Veliki problem je što smo dobili prijave takmičara iz zemalja kojima su potrebne vize za BiH, i mi smo napravili vize za dvoje takvih takmičara, ali je tu toliko papirologije i posla da nam je to uzelo jako puno vremena te takve prijave zasad moramo odbiti“, rekao je Kevelj.

20160525_2_16894553_10403904_Web

Elvir Krehmić, selektor bh. atletske reprezentacije rekao je kako su reprezentativci Bosne i Hercegovine izuzetno motivisani.

“Ovo će biti prvi veliki događaj što se tiče događaja u 2016. godini. Što se tiče naših olimpijaca, Amel Tuka će stići 30. maja i mislim da je on u fantastičnom usponu forme pred Olimpijadu i ovo će mu biti jedna od najvažnijih trka pored Olimpijskih igara ove godine i on će sigurno dati sve od sebe da priušti nešto što se ne može vidjeti ni na Dijamantskoj ligi, s obzirom da će trčati pred domaćom publikom. Hamza Alić se priprema za ovaj miting. On je u izuzetnoj formi i nadam se da će biti raspoložen za miting, kao i Mesud Pezer koji se također sprema za ovaj miting te su svi izuzetno motivisani. Uz Olimpijske igre ovo je jedan od najvažnijih nastupa naših sportista. Dejan Mileusnić poslije Poljske ima jednu manju povredu za koju se nadamo da ćemo je riješiti do mitinga i on će pokušati ostvariti normu za Evropsko prvenstvo i OI, a pored njih imamo dosta reprezentativaca sa kojima ćemo se upoznati na neki način na ovom mitingu i ogroman su potencijal“, rekao je Krehmić.

Dejan Mileusnić, bosanskohercegovački reprezentativac u bacanju koplja rekao je kako se nada dobrom rezultatu na mitingu.

“Ja se iskreno nadam da ću dobro proći na mitingu jer se nalazim u odličnoj formi jer sam izuzetno jako trenirao posljednjih mjesec dana i mislim da vrijedim za normu. Nadam se da će sve biti u redu jer je nastup pred Zeničanima dodatni motiv i mislim da mogu izvući dodatni hitac pred domaćom publikom“, rekao je Mileusnić

Atletski miting počinje 1. juna 2016. godine od 15 sati na atletskom stadionu Kamberovića polje u Zenici.

KOMENTARI