instant fap

“Audicija 4” pred sarajevskom i zeničkom publikom

“Audicija 4” pred sarajevskom i zeničkom publikom

Večeras će ova popularna komedija autora Željka Ninčića u 20 sati biti izvedena u BKC-u, dok će se ansambl dan kasnije predstaviti i zeničkoj publici, u Bosanskom narodnom pozorištu u 19.30.

Kako kaže sam Ninčić, u novoj, “Audiciji 4”, napravio je spoj starog i novog, te se u njoj pojavljuju, pored starih, i neki novi likovi – Crnogorac Vuk Medojević zvani Lisica, Radojka Janša, Asfaltina Kurajbegović i Džemsudin Šimširpašić.

Parodija na aktuelne teme

– Pokušali smo “Audiciju” održati na istoj kvaliteti kao što je to bio slučaj i do sada, kaže Ninčić.

– Teme su koliko stare toliko i nove, pokušali smo biti aktuelni i bazirati predstavu na stvarima koje nas okružuju i koje su tradicionalno bile uz nas i koje su još uvijek s nama. Mislim da posjeta publike dovoljno govori koliko, već godinama, uspijevamo u tome, objašnjava Ninčić.

A te teme govore, npr, o tome zašto je Veseli (jedan od likova) pobjegao ne samo iz Kanade, nego i Londona, zašto Vuk Medojević pušta brkove, zašto Marinko Ćutuk više ne nosi majicu sa Starim mostom, kako Radojka Janša animira Srbe, a kako Hrvate i Bošnjake… Parodija na aktuelne teme više je nego očita.

– Predstavu sam pravio po mentalitetima ne samo likova iz Bosne i Hervegovine, nego i iz okruženja. Znači, uvršten je cijeli ex-ju prostor, i kako smo predstavu igrali i u okruženju, dobili smo pozitivne reakcije publike i svugdje je primljena zaista odlično, govori Ninčić i dodaje:

– Također, vrlo je zanimljivo kako će u predstavi svako naći dio sebe, jer ona nije vezana ni za kakvu socijalnu grupu ljudi, nego govori o svim slojevima društva. To i jeste specifično za “Audiciju”, što ona nije samo društveno prihvatljiva nego pokriva i različite karaktere i mentalitete ljudi.

Druženje sa studentima

“Audicija” je inače jedna od najizvođenijih i najposjećenijih predstava ikada na ovim prostorima. Originalnu, prvu verziju, koja je nastala 1985, vidjelo je preko milion ljudi, što je sada već nevjerovatna cifra. U verziji koja je uslijedila, koja se zvala “Nova audicija”, Željko Ninčić je promovisao novi lik, Mostarca Marinka Ćutuka, a 1998. osmišljena je verzija u kojoj se Ninčić pojavljuje kao kompletan autor, i u kojoj glumi lik Veselog, izbjeglice iz Bosne. Taj nastavak, pod nazivom “Najnovija audicija (Primi me)”, vidjelo je skoro pola miliona ljudi i izvedena je 1.000 puta. U okviru sarajevskog gostovanja, Ninčić se sinoć družio i sa sarajevskim studentima.

KOMENTARI