instant fap

AWO Fondacija Sanski Most

AWO Fondacija Sanski Most

 Christ Steinhäuser je odmah nakon rata posjetila AWO organizaciju u Sanskom Mostu. Danas već davne 2000. godine uvidjela je da ne postoji adekvatna podrška djeci s poteškoćama u razvoju. Christ je vodila integraciju vrtića u Njemačkoj, te je došla na ideju da se sa djecom s poteškoćama radi na opismenjavanju i usvajanju pravila ponašanja. Tako je nastao projekt “Nada”, koji obuhvata djecu s lakim i umjerenim poteškoćama u razvoju, istakla je direktorica AWO Fondacije, Amela Omić.

Amela Omić, dobro poznato ime svim stanovnicima Sanskog Mosta. Svojom plemenitom naravi i vedrim duhom uvijek je tu za sve koji trebaju njenu pomoć. 

Od 2004.godine radi kao socijalni pedagog u sklopu projekta “Nada” kojeg implementira nevladina humanitarna organizacija AWO “Domovinska bašta.” Cilj projekta je edukacija i socijalizacija djece sa poteškoćama u razvoju. Riječ je o prvom projektu ovakve vrste na nivou općine. 

Zahvaljujući projektu “Nada” djeca i njihove porodice imaju podršku koja im mnogo znači. 

“Projekt Nada meni je drugi dom. Kako sam uključena u Nadu dobila sam puno samopouzdanja da s Ajnom koračam dalje i uspješnije. Stekla sam razna poznanstva, razmijenila iskustva i shvatila da nisam sama u svojoj borbi s Ajnom. Bez Amele djeca i majke ne bi imali radosti ni osmijeha na licu.” – Dijana Halilović

“Treća je godina kako smo uključeni u projekt Nada. Meni je ovaj projekt vratio sve: osmijeh i radost mojoj djeci. Poteškoće i brige postoje, ali dok smo u projektu mi dobijamo veću volju za daljnjim radom. Upoznali smo prijatelje i svi smo postali dio velike porodice. Napredak mojih dječaka postao je očigledan. Dječaci jako vole svoju tetu. Jedva čekaju svoj termin i sa radošću idu. ‘Nada’ je vratila volju za daljnju borbu kroz život. Hvala našoj Ameli Omić. “ – Elvisa Alagić

 Devet godina građani Sanskog Mosta imaju priliku uživati u maštovitim izvedbama i zanimljivim koreografijama djece “Nada”. Koncert “Ko nekad u 8” samo je jedan u nizu projekata AWO organizacije. Radi se o humanitarnom zabavnom događaju, a sav prihod od prodaje ulaznica namjenjen je pomoći i finansiranju projekta.

Velika ljubav prema djeci dovela je do realizacije još mnogo projekata. U sklopu  AWO Fondacije, 2017.godine je osnovan projekt “Vrijedne ruke”, kao nastavak projekta “Nada”, za djecu starijeg uzrasta. Radeći na plantaži, djeca zajedno sa roditeljima osjećaju da su bitni i da mogu doprinijeti okruženju. Djeci je omogućena integracija sa doprinosom koji mogu pružiti. 

Veliku posvećenost, odgovornost i rad prepoznali su mnogi donatori, te se već četiri godine organizuje „Srebrena bajka“ u sklopu koje je omogućena podjela više stotina paketića za djecu socijalno ugroženih porodica. 

“Možda nismo promijenili cijeli svijet, ali smo sigurno svakom djetetu na jedan dan uljepšali njegov svijet.” – slogan je “Srebrene bajke”

U želji da pomogne svakom djetetu, direktorica AWO Fondacije Sanski Most, vrijedno radi i na projektu “Užina“, koji ima za cilj obezbijediti obrok za djecu u školama.

Na inicijativu Amele Omić, došlo je do realizacije vrijednog projekta za Mješovitu srednju školu Sanski Most, u vidu školskog namještaja, kojeg je obezbijedila organizacija Most Bro. Vrijednost donacije procjenjena je na preko 50 hiljada KM, a sastoji se od školskih klupa, stolica, pametnih tabli, računara i ostalog školskog pribora. 

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa volonterima iz cijelog svijeta, obnovljene su i ukrašene mnoge škole Sanskog Mosta. 

Da je dobrota lijek za sve, dokazala je bezbroj puta naša plemenita Amela. U jako teškoj situaciji, uzrokovanoj pandemijom, mnoge porodice su ostale bez glavnih prihoda te je dovedena u pitanje njihova egzistencija. Uz nesebičnu pomoć donatora podijeljeni su paketi za socijalno ugrožene porodice. 

Više od 15 godina neumorna Amela se bori sa svim preprekama koje nameću sistem i društvo u kojem se nalazimo. Sa osmijehom na licu, zajedeno sa djecom i majkama, svakodnevno ruši predrasude. 

“ Put koji prelazimo je trnovit ali plodovi uspjeha daju snagu za sve nove izazove.”

AWO Fondacija je dokaz da velike priče mogu nastati u malim gradovima, a Amela Omić primjer da još uvijek postoje dobri ljudi koji su spremni pomoći, uvijek, bez obzira na okolnosti. 

Tekst pripremila: Hromalić Lejla

KOMENTARI