instant fap

AZRA – objavila singl „Andersvo“ na njemačkom-bosanskom jeziku

AZRA – objavila singl „Andersvo“ na njemačkom-bosanskom jeziku

AZRA – objavila singl „Andersvo“ na njemačkom-bosanskom jeziku i želi da promoviše diverzitet jezika!

AZRA korača u novo muzičko tržište i osvaja sa novim stilom u svojoj muzičkoj karijeri.

Njen novi singl “ANDERSVO” je njeno prvo izdanje na njemačkom jeziku – zasnovan na diverzitet kultura i jezika – ona pjesmu povezuje sa svojim maternjim bosanskim kao dodatnu poslasticu.

„Živim u Austriji više od 25 godina i u svakodnevnom životu govorim oba jezika – i njemački i bosanski. Sa roditeljima razgovaram na maternjem jeziku, dok sa kolegama na poslu i u svakodnevnom životu govorim njemački. Pitala sam se zašto poslije toliko godina nisam napisala ni jednu pjesmu na oba jezika, odnosno onu koju živim u svakodnevnom životu? Na kraju krajeva, ovo su dva najvažnija jezika u mom životu na kojima mogu najbolje da se izrazim“, kaže AZRA.

Ona koristi vrijeme izolacije kojoj je dalo dovoljno vremena da zapocne novu saradnju sa producentom Adam Šadid, koji je iz Sirije kao izbjeglica doselio za Austriju. Igrom slucaja Adam Šadid mi je poslao njegov beat i zamolio me je da napišem tekst i pjesmu. Kada sam prvi put čula ritam, automatski sam počela da pišem na bosanskom jeziku, dok sam refren čula na njemačkom jeziku. Kada smo bili u procesu snimanja pjesme, moj producent i ja smo primjetili da ova dva jezika odlično funkcionišu zajedno. Odmah je bilo jasno da pjesma zaslužuje objavljivanje. Zatim smo snimili eksplicitnu verziju samo na njemačkom, da bih sebe izazvala, ali sam također željela da publika koja govori njemački ima koristi od razumljivosti pjesme. Mladima su posebno potrebni takozvani „transporteri jezika“ i do njih se najbolje može doći kroz muziku!“ – objašnjava AZRA.

Zato sam pjesmu izdala u dvije verzije.  Jedna verzija pokazuje lijepotu raznih jezika, podgotovo onih, koje upotrebljavamo u našoj svakodnevnici. Dok sam verziju na njemačkom jeziku snimila iz solidarnosti prema svim ljudima, koji ne razumiju bosanski. Imamo dosta predrasuda kad su jezici u pitanju. Slušam često kako moje prijateljice koje su se doselile ne davno u Austriju, ne vole bas “taj” njemački pa nemaju motivacije da ga pričaju. A također naš, bosanski jezik, je kod mnogih Austrijanaca bačen u klasu “Balkanca Baustelca, pa i nije “ravnopravan”poput francuskog ili talijanskog. Vrijeme je bilo, da se malo spojimo i promovišemo ljepotu naših jezika, kaže Azra.

ANDERSVO je u početku bio fakultetski projekat

Singl “ANDERSVO” je prvobitno nastao kao spontani projekat za fakultet „Moj kolega Adam Šadid mi je poslao svoj bit i zamolio me da otpjevam nešto na njemu – sa tekstom i melodijom. Pjesma je služila za njegov fakultet, koju je morao predati krajem februara. Ja sam pristala na saradnju a on je dobio najbolju ocijenu za rad – win-win situacija.”kaže AZRA. Od 2015 godine AZRA se aktivno bavi muzikom na Austrijskom tržištu, pa tako je 2016 godine kandidirala kao finalista za Eurosong na ORF Televiziji i dobila visoko priznanje u državi.

Pored toga, AZRA se angažuje za omladinu migrantskog porijekla u Austriji, posjećuje škole i razgovara sa učenicima koji su iz socialno ugroženog društva. Ona je i zvanični ambasador za integraciju, u vladinom udruženju “zusammen oesterreich” koji imaju za cilj, da prikažu pozitivne priče Austrijskih građana migrantskog porijekla.

KOMENTARI