Barcelona platila 5,5 miliona eura kazne za transfer Neymara

HomeSport

Barcelona platila 5,5 miliona eura kazne za transfer Neymara

Pjaniću muka od Barcelone, ne želi se vratiti: Svašta sam prošao

Fudbalski klub Barcelona platio je 5,5 miliona eura kazne zbog propusta prilikom transfera brazilskog fudbalera Neymara 2013. godine.

Josep Maria Bartomeu, predsjednik Barcelone, rekao je za španske medije “da je greška bila u planiranju” u vezi s ovim transferom.

Barcelona je bila optužena za utaju poreza, što je odbijeno. Neymar i njegov otac su, također, pod istragom zbog navodne utaje poreza, ali su obojica te optužbe negirali.

“Morali smo prihvatiti plaćanje 5,5 miliona eura kazne znog greške prilikom planiranja poreza 2011. i 2013. godine, kada je potpisan ugovor sa Neymarom. Bilo je bolje prihvatiti ovaj sporazum nego nastaviti ovu neizvjesnost koja traje već dugo vremena u predmetu Neymar”, kazao je Bartomeu.

Barcelona je 2014. godine dobrovoljno platila porez od 13,5 miliona eura, nakon što je bila optužena za utaju poreza povezanu sa potpisivanjem ugovora, što su iz kluba negirali.

Neymar je u Barcelonu došao u junu 2013. godine iz brazilskog kluba Santos. Barcelona je saopštila da ju je transfer koštao 57 miliona eura, roditeljima igrača 40 i Santosu 17 miliona eura. Međutim, istražitelji tvrde da je vrijednost transfer iznosila 83 miliona eura, što je po njima Barcelona sakrila. Iz kluba su negirali ovakve tvrdnje.

Ranije ovog mjeseca špansko tužilaštvo zatražilo je da se Neymaru sudi za prevaru. Oni navode sa su igrač i njegov otac sakrili pravu vrijednost transfera iz Santosa u Barcelonu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0