HomeVijestiRegion

Barroso poručio Nikoliću: U Srebrenici je bio genocid i oko toga nema rasprave

Pasoš imunizacije samo za one koji su primili vakcine odobrene od EU, šta će biti sa ostalima

Predsjednik Evropske komisije ovo će predsjedniku Srbije ponoviti 14. juna u Briselu.

Evropska unija protivi se bilo kakvim namjerama historijske revizije i negiranja genocida u Srebrenici, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen na pitanje da komentira istup novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, koji je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida.

– Evropska unija snažno odbacuje bilo kakve namjere historijske revizije i negiranja činjenica da je masakr u Srebrenici u julu 1995. bio genocid i zločin protiv čovječnosti kao što su to potvrdili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni kazneni sud (ICJ). To nikada ne bismo trebali zaboraviti niti dopustiti da se ponovno dogodi, rekla je Pia Ahrenkilde Hansen.

Nikolić je nedavno u intervjuu za televiziju Crne Gore izjavio da  “u Srebrenici nije bilo genocida, da se u Srebrenici dogodio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti”.

Glasnogovornica EK-a je rekla da “EU o tome ima vrlo jasno
stajalište, koje je spremna reći kada god treba”. Dodala je da će se o pomirenju u regiji razgovarati tokom posjeta srbijanskog predsjednika Nikolića 14. juna Bruxellesu.

Nikolić bi se tada trebao sastati s predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom Van Rompuyom, predsjednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

U Evropskoj uniji očekuju “dosta težak sastanak” s Nikolićem, doznaje se iz diplomatskih izvora, koji ističu da će se Nikoliću jasno reći da će svaki njegov potez biti pažljivo praćen i da će sudjelovanje Srbije u evropskim integracijama ovisiti i o njegovu ponašanju.

Na pitanje ko će iz Evropske unije sudjelovati na Nikolićevoj
inauguraciji, glasnogovornica je rekla da za sada o tome nema nikakvih informacija. Neslužbeno se govori da će na inauguraciju 11. juna ići povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Nikolićevo negiranje genocida osudio je i čelnik Odbora za političke poslove i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Pietro Marcenaro.

– Negiranjem genocida 1995. u Srebrenici, novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bacio je sjenu na svoje predsjedništvo, rekao je Marcenaro.