instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Barroso poručio Nikoliću: U Srebrenici je bio genocid i oko toga nema rasprave

Barroso poručio Nikoliću: U Srebrenici je bio genocid i oko toga nema rasprave

Predsjednik Evropske komisije ovo će predsjedniku Srbije ponoviti 14. juna u Briselu.

Evropska unija protivi se bilo kakvim namjerama historijske revizije i negiranja genocida u Srebrenici, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen na pitanje da komentira istup novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, koji je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida.

– Evropska unija snažno odbacuje bilo kakve namjere historijske revizije i negiranja činjenica da je masakr u Srebrenici u julu 1995. bio genocid i zločin protiv čovječnosti kao što su to potvrdili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni kazneni sud (ICJ). To nikada ne bismo trebali zaboraviti niti dopustiti da se ponovno dogodi, rekla je Pia Ahrenkilde Hansen.

Nikolić je nedavno u intervjuu za televiziju Crne Gore izjavio da  “u Srebrenici nije bilo genocida, da se u Srebrenici dogodio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti”.

Glasnogovornica EK-a je rekla da “EU o tome ima vrlo jasno
stajalište, koje je spremna reći kada god treba”. Dodala je da će se o pomirenju u regiji razgovarati tokom posjeta srbijanskog predsjednika Nikolića 14. juna Bruxellesu.

Nikolić bi se tada trebao sastati s predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom Van Rompuyom, predsjednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

U Evropskoj uniji očekuju “dosta težak sastanak” s Nikolićem, doznaje se iz diplomatskih izvora, koji ističu da će se Nikoliću jasno reći da će svaki njegov potez biti pažljivo praćen i da će sudjelovanje Srbije u evropskim integracijama ovisiti i o njegovu ponašanju.

Na pitanje ko će iz Evropske unije sudjelovati na Nikolićevoj
inauguraciji, glasnogovornica je rekla da za sada o tome nema nikakvih informacija. Neslužbeno se govori da će na inauguraciju 11. juna ići povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Nikolićevo negiranje genocida osudio je i čelnik Odbora za političke poslove i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Pietro Marcenaro.

– Negiranjem genocida 1995. u Srebrenici, novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bacio je sjenu na svoje predsjedništvo, rekao je Marcenaro.