Baždarević: Spisak neće brojati više od 23 imena

HomeSport

Baždarević: Spisak neće brojati više od 23 imena

Mehmed Baždarević: Respektujemo Irsku, ali se ne bojimo

Razočaravajuće ljeto za Zmajeve je na isteku, slijedi novi kvalifikacijski izazov – borba za Svjetsko prvenstvo SP 2018.

Selektor Mehmed Baždarević danas ili sutra imat će ispred sebe prošireni, a za vikend i definitivni popis za prvu utakmicu idućeg ciklusa.

Utakmice s prva četiri protivnika, Estonijom (6. septembra), Belgijom (7. oktobra), Kiprom (10. oktobra) i Grčkom (13. novembra) bit će odrađene do kraja godine, Gibraltar Zmajevi na noge dolazi 25. marta 2017., do kada bi bilom poželjno da Baždarević i društvo namaknu solidnu bodovnu zalihu za uzvrate.

Ističemo ovo prisjećajući se lošeg starta kvalifikacija za prošlo Evropsko prvenstvo u Francuskoj – kampanja je uvelike bila kompromitirana startnim porazom od Kipra nakon kojeg se do kraja spašavalo što se spasiti da, ali nasljednik Safeta Sušić, Mehmed Baždarević u konačnici nije uspio.

Irska je bila bolja u odigravanju i vidjela je Euro, Zmajevima je ostalo razbijati glavu s onom starom “šta bi bilo, da je bilo”? Slijedi novi pokušaj – kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, prvi ciklus u koji će Baždarević krenuti od nule, s čistim listom papira i sa svojim, ne planovima koje je netko drugi osmislio.

Okuplja je zakazano za 29. agusta u Sarajevu, a tek treba vidjeti na koja će imena seletor  računati u duelu s Estonijom.

– Ovih dana uputit ću predpozive, a konačni popis imat ćemo za vikend. Još moram vidjeti što je s ovim nekim povrijeđenim igračima, ali popis neće brojati više od 23 imena, rekao je Baždarević.

Spomenuo je povrijeđene, što je automatska asocijacija na Muhameda Bešića, koji je zbog operacije koljena otpao na pola godine i u pogonu ga neće biti do kraja 2016. On sigurno neće biti unutra, ali ko hoće? Uobičajeni sumnjivci poput Begovića, Pjanića i Džeke su sigurni, ali već prošle kvalifikacije pokazale su da tim treba osvježenja, širi kadar.

Zbog toga se u periodu između dva ciklusa radilo na dovođenju novih imena pa je tako NS BiH potvrdio promjenu državljanstva za Matu Jajala (Palermo) i zamjenika kapitena u N.E.C Nijemegenu, Darija Dumića. Uz njih, treba se sjetiti i tima koji je u junu, dok se ostatak nogometne Evrope nabrijavao za Euro, osvojio Kirin kup, a čiji su članovi bili i debitanti iz Premijer lige, podsjeća Dnevni list.

U polufinalu protiv Danaca debitovao je Rade Krunić (Empoli), da bi u duelu s Japancima svoje prve minute u državnom dresu odradili i Almir Bekić (Sarajevo), Filip Arežina (Zrinjski), Zvonimir Kožulj (Široki Brijeg) i Aleksandar Kosorić (Željezničar). Od igrača koji su u Japanu imali priliku upisati prve minute u dresu A tima, “kratkih rukava” ostao je samo čuvar mreže Slobode Kenan Pirić.

Kirin kup je, kako je Baždarević i onda isticao, bio dio plana pronalaska novih rješenja na pojedinim pozicijama, sve u svrhu širenja konkurencije za predstojeće bitke. Koliko je osvajanje turnira na Dalekom istoku u tom smislu zaista poslužilo svrsi, vidjet ćemo upravo na startu nadolazećih kvalifikacija.

Put do Rusije 2018.

09. BiH – Estonija
10. Belgija – BiH
10. BiH – Kipar
11. Grčka – BiH

2017.
03. BiH – Rusija, prijateljska
06. BiH – Grčka
08. Kipar – BiH
09. Rusija – BiH, prijateljska
10. BiH – Belgija
10. Estonija – BiH

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0