instant fap
NaslovnicaVijesti

BBC na rijeci Krki snima dokumentarac o čovječjoj ribici

BBC na rijeci Krki snima dokumentarac o čovječjoj ribici

Riječ je o novom dokumentarcu Ricarda Attenboroughta od 10 epizoda u kojem će ovaj čuveni istraživač u svoju »zamišljenu Noinu arku« staviti 10 životinjskih vrsta i tako ih spasiti od prijetećeg potopa, tj. od propasti koja »prijeti« čovječanstvu

Do kraja tjedna ekipa britanskog BBC-a na rijeci Krki, točnije na Roškom slapu i u špilji Miljacka II, snima prilog za novi dokumentarac autora sir Ricarda Attenborougta o »imaginarnoj arci«. Riječ je o novom dokumentarcu od 10 epizoda u kojem će ovaj čuveni istraživač u svoju »zamišljenu Noinu arku« staviti 10 životinjskih vrsta i tako ih spasiti od prijetećeg potopa, tj. od propasti koja »prijeti« čovječanstvu.

Iznenađujuće, ovaj vrsni dokumentarist iza kojeg su brojni dokumentarci o planeti, njegovom biljnom i životinjskom svijetu, ljudima i pojavama, u svoju je dokumentarnu »arku« odlučio smjestiti sićušnu endemsku životinjicu koju su tek rijetki stanovnici planeta imali priliku vidjeti. Riječ je o čovječkoj ribici (Proteus anguimus) koja je prije više desetljeća otkrivena u podzemnim vodama špilje Miljacka koja se nalazi na gornjem toku rijeke Krke, nedaleko slapa Miljacka i Manojlovac.

Riječ je o špilji koja još uvijek nije do kraja istražena, a zasad je poznato da je duga najmanje 2357 metara. Inače, špilje oko Miljacke predstavljaju izuzetno vrijedna podzemna staništa u kojima obitava čak 36 podzemnih svojti među kojima ima i endema. Jedan od endema vodozemaca je i spomenuta čovječja ribica po kojoj je špilja Miljacka II najpoznatija. Osim ove sićušne životinjice u špilji obitava najveća kolonija šišmiša u Europi. Kolonija ljeti broji oko 8000 životinja među kojima su najbrojniji i daleko najpoznatiji dugonogi šišmiši koje je godinama promatrala i izučavala znanstvenica Daniel Hamidović.

Ekipa BBC-a angažirala je trojicu speleo-ronilaca iz Hrvatskog planinarskog društva »Željezničar« iz Zagreba koji se spuštaju doboku u utrobu špilje u potrazi za endemskom ribicom.

Kako saznajemo od Kate Župan iz NP »Krka« BBC-evu ekipu prati i Dušan Jelić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Na području Roškog slapa snimat će se do nedjelje. Izuzetno problematična pristupnost podzemnoj špilji ekipi, saznajemo, zadaje dosta problema. Kako se dio priloga o modelu uzimanja uzorka u samoj špilji ne može snimiti, ekipa će tijekom subote taj dio priloga snimiti na samom Roškom slapu što će, očito biti dodatna atrakcija brojnim turistima koji u sve većem broju pohode ovaj dio Krke.