instant fap

Bez SDA, SBiH, HSP-a i DNZ-a

Na dvodnevno redovno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije, osim poslanika iz nove parlamentarne većine, doći će i poslanici NS Radom za boljitak

Federalni poslanici SDA, HSP-a, DNZ-a i SBiH neće prisustvovati parlamentarnim zasjedanjima, pa tako ni današnjem ni sutrašnjem, sve dok Ustavni sud Federacije BiH ne donese odluku o zakonitosti sazivanja i održavanja sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 26. juna ove godine. Iz NS Radom za boljitak, pak, kažu da će prisustvovati sjednici, ali da će odgovornost za njeno održavanje, nakon ocjene Ustavnog suda FBiH, snositi nova parlamentarna većina.

Takozvana sjednica

Podsjetimo: 26. juna nova parlamentarna većina (SDPBiH, HDZBiH, HDZ 1990, SBB) sama je održala sjednicu Predstavničkog doma, iako je ona odlukom kolegija bila prolongirana. Na sjednici je smijenjeno rukovodstvo Parlamenta i donesen niz zaključaka. Stranke koje ne pripadaju novoj parlamentarnoj većini (SDA, HSP, NS Radom za boljitak, SBiH, DNZ) očekuju od Ustavnog suda FBiH da na osnovu podnesenog zahtjeva ocijeni da li je sjednica održana u skladu sa važećim propisima.

– Na dnevnom redu ove takozvane sjednice koja je zakazana za 24. i 25. jul nalazi se veliki broj tačaka koje je uputila Vlada FBiH i one nisu sporne. No, nismo promijenili stav da je sjednica koja je održana 26. juna održana suprotno Poslovniku o radu Predstavničkog doma i zaključci sa te sjednice ne mogu proizvoditi pravno dejstvo sve dok se ne očituje Ustavni sud FBiH i sve dok ne kaže svoj stav o tome, Klub poslanika SDA neće prisustvovati sjednicama, kazao je Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA.

No, poslanici NS Radom za boljitak danas će doći.

Odgovorna nova većina

– Mi ćemo biti na sjednici i sudjelovaćemo, jer smatramo da smo odgovorni za rad Doma, ali zna se da nova parlamentarna većina preuzima odgovornost za sjednicu ukoliko Ustavni sud FBiH donese odluku da je sjednica 26. juna bila nezakonita, kazao je Vlado Ivanković, šef Kluba poslanika NS Radom za boljitak.

Hafeza Sabljaković, šefica Kluba HSP – DZN, kaže da ni poslanici ove dvije stranke najvjerovatnije neće doći na današnje i sutrašnje zasjedanje, ali da će ipak učestvovati u radnim tijelima.

Šef Kluba poslanika SBiH Omer Vatrić kaže da federalni poslanici ove stranke čekaju odluku Ustavnog suda FBiH.

KOMENTARI