instant fap
Naslovnicainmedia danas

Bez zaštitnog zida ovaj dio Sane bi već bio pod vodom

Bez zaštitnog zida ovaj dio Sane bi već bio pod vodom

U cilju zaštite od poplava koje su do sada više puta pogodile područje Sanskog Mosta, na desnoj obali rijeke Sane izgrađen je zaštitni zid dužine 700 metara. 

Mještani Jezernica ističu da bi rijeka Sana na ovoj visini vodostaja, na nekim mjestima već došla do njihovih kuća i dvorišta.

Rijeka Sana se nerijetko izlijeva na ovom području za vrijeme većih padavina. To je posebno došlo do izražaja za vrijeme katastrofalnih poplava u maju 2014. godine, kada su zbog izlijevanja rijeke Sane na ovom lokalitetu, bila poplavljena brojna gradska naselja na desnoj obali grada uz pričinjenu veliku štetu. 

U Sanskom Mostu stotine kuća je bilo poplavljeno, uništeni su usjevi, putevi i poslovni objekti, a štete su bile procijenjene na preko 10 miliona KM. 

Ugovor o realizaciji ovoga projekta ranije su potpisali Općina Sanski Most i Agencija za vodno područje rijeke Save iz Sarajeva, a njegova izgradnja je planirana na najkritičnijem mjestu. Za ovaj projekat osigurana su sredstva u iznosu od 750 hiljada KM.

„Želim da se zahvalim Federaciji BiH i našem predstavniku Asimu Kamberu koji se tri godine borio da se obezbjede ova sredstva , istakao je načelnik Hasanbegović.

KOMENTARI