HomeVijestiBiH

Bh. graničar uzeo 250 eura: Stavite novac u pasoš i sretan put!

Hrvatska će “omekšati” mjere prema BiH

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protivMilenka Krunić iz Bosanske Gradiške, državljanina BiH, uposlenog kao granični policajac na JGP Gradiška.

Optuženi se tereti da je 25. maja prošle godine, radeći kao policijski službenik Granične policije na graničnom prijelazu Gradiška, prilikom obavljanja redovnih graničnih provjera pri izlasku iz BiH, nezakonito zahtijevao i primio dar, da u okviru svojih ovlaštenja izvrši određene aktivnosti i radnje koje bi morao izvršiti.

On se tereti da je, prilikom kontrole građana koji su se nakon posjete BiH vraćali u Austriju, a radi sticanja nezakonite koristi, putnicima rekao da su počinili težak prekršaj jer se za vrijeme vikend boravka u BiH nisu prijavili policijskim organima, te im rekao da je za taj prekršaj propisana kazna od 500 eura po osobi, nakon čega je tražio dar u iznosu od 250 eura, kako bi navodno isposlovao da navedeni ne budu procesuirani kod suca za prekršaje.

Nakon toga mu je putnica, koja je povjerovala da on to može učiniti, dala iznos od 250 eura, koji je stavila u pasoše, a koje je navedeni nakon toga uzeo i zadržao.

Optuženi se tereti da je, kao služebna osoba u institucijama BiH, zahtjevao i primio dar, da u okviru svojih ovlaštenja izvrši radnju koju bi morao izvršiti, te na taj način počinio kazneno djelo-Primanje dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0